Nyheter

Dämpat julfirande i Irak

Kyrkan arrangerar inga festligheter under julhögtiden i år. Det beskedet ger kaldeiska kyrkans kardinal Louis Raphael Sako, efter regimens hårda svar på folkliga protester.

1 av 2

Iraks kristna kommer inte att hålla något festligt julfirande i år.

– Moraliskt och andligt kan vi inte fira när stämningen är så spänd, säger kardinal Sako i en AP-intervju.

Mässor och böner kommer att pågå som vanligt, men alla festligheter som hör julen till ställs in, förklarar kardinalen.

Minst 440 människor har dödats när regimen satt in militär som svar på de folkliga protester som inleddes 1 oktober.

Donerar till skadade

– Det är inte normalt att fira vår glädje och lycka när andra dör. Det fungerar inte, säger kardinalen. Han berättar för nyhetsbyrån att de pengar som skulle ha använts till gatudekorationer och firande i stället ska gå till att stötta de som skadats under protesterna.

I intervjun försvarar kardinalen demonstranterna, och säger att deras budskap till regeringen är att de vill ha ”rättvisa och stabilitet och vara jämställda medborgare”.

Ber om rättvisa

– Vi ber om samma rättvisa för oss själva, säger kardinal Sako, som fått se landets kristna befolkning minska drastiskt. Innan USA invaderade Irak 2003 fanns 1 500 000 kristna i landet, nu tros endast omkring en tredjedel finnas kvar.

– Vi har lidit mycket. Sedan den gamla regimens kollaps har många dödats, andra kidnappas, andra har hotats och lämnat, och många kristnas hem och ägodelar har tagits över av miliser, säger kardinalen.

David Högfeldt

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig