18 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sex års fängelse för Jehovas vittne i Ryssland

Det ryska förtrycket mot Jehovas vittnen fortsätter. På fredagen dömdes en medlem i rörelsen till sex års fängelse.

En domstol i Ryssland har dömt ett Jehovas vittne till sex års fängelse, enligt rörelsens högkvarter i USA. Domstolen i Penza, cirka 56 mil sydost om huvudstaden Moskva, dömde också fem andra medlemmar i Jehovas vittnen till två års fängelse villkorligt.

Förbjöds 2017

Rysslands högsta domstol stämplade 2017 Jehovas vittnen som extremistiskt och samfundet förbjöds att verka i landet. Sedan dess har flera tillslag gjorts och många anhängare har fängslats eller satts i husarrest.

Jehovas vittnen ser förbudet som ett brott mot religionsfriheten och har fortsatt att verka på flera håll i landet.

"Påminner om Sovjettiden"

Enligt Jarrod Lopes, talesperson för rörelsens högkvarter, är fredagens sexåriga dom en av de strängaste som utdömts mot en medlem sedan 2017. Danske medborgaren Dennis Christensen dömdes även han till sex års fängelse tidigare i år.

– Ryska myndigheter fortsätter stå emot upprepad kritik från framträdande internationella organisationer och människorättsförespråkare. Det nuvarande tillståndet för religionsfrihet i Ryssland påminner om Sovjettiden, säger Lopes.

Anklagas för tortyr

Amerikanska utrikesdepartementet utfärdade i september inreseförbud mot två ryska tjänstemän, som pekas ut som delaktiga i tortyr och omänsklig behandling av Jehovas vittnen i staden Surgut under förhör som hölls i februari i år. Då ska minst sju medlemmar i rörelsen ha utsatts för ”kvävning, elchocker och svår misshandel”, enligt ett pressmeddelande från utrikesdepartementet.

TT-Reuters

Dagen

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar