Nyheter

Christianity Today: Avsätt president Trump

Donald Trump har ett starkt stöd från USA:s högerkristna. Men en av landets största kristna tidningar har nu tagit avstånd från presidenten och anser att han borde avsättas. Trump är "ett perfekt exempel på en människa som är moraliskt vilse och förvirrad" skriver Christianity Today.

Ett antal skilsmässor, lögner, påhopp och grova ord mot meningsmotståndare.

Donald Trump är inte de troendes drömkandidat, men hittills har de kristna ledarna i USA i mycket stor utsträckning ställt sig bakom sin president.

Men kanske börjar fasaden spricka något.

Under torsdagen publicerade Christianity Today, grundad av den kände evangelisten Billy Graham 1956 och en av USA:s största kristna tidningar, en svidande ledare mot presidenten.

"Omoraliskt beteende"

Tidningen ställer sig inte bara bakom den pågående riksrättsprocessen, utan skriver rakt ut att Trump inte borde få sitta kvar i Vita huset:

"Att han ska avsättas, anser vi, är inte en fråga om partiskhet utan en fråga om partisk lojalitet mot Skaparen."

Trumps i högerkristna ögon närmast exemplariska facit gällande utnämningar till högsta domstolen, försvar av kristna värderingar och ekonomiska politik kan inte längre urskulda hans eget beteende, fortsätter ledaren.

"Han har själv erkänt omoraliskt beteende i såväl affärer som i förhållanden med kvinnor, vilket han är fortsatt stolt över. Bara hans twitterflöde – med vanemässiga missvisanden, lögner och förtal – är ett perfekt exempel på en människa som är moraliskt vilse och förvirrad."

Hoppade på död politiker

Att inte fler reagerat med bestörtning på bevisen som kommit fram under riksrättsprocessen beror enligt tidningen på den djupa omoral som finns i Vita huset i dag, och uttrycker rädsla för USA:s rykte och framtid.

Ledaren publiceras dagen efter att Trump råkat i blåsväder hos en hel del anhängare. I ett kampanjtal i Michigan hoppade han på demokraten Debbie Dingell och hennes avlidne make John Dingell, som satt i representanthuset för sitt distrikt i Michigan mellan 1955 och 2015.

Trump sade att Dingell kanske "tittade upp" på Trump, och antydde att den USA-politiker som suttit längst av alla i representanthuset var i helvetet. Hans kommentar möttes av spridda burop under talet och har fördömts av politiker från alla läger.

Läs också Franklin Graham: Min far skulle vara besviken på tidningen

"Kom ihåg vem du är"

Vita huset har försvarat Trumps ord med att han i och med riksrättsprocessen "var under attack", men hans ord var bara ännu ett exempel på det Christianity Today kritiserar, och tidningen ber sina läsare att se inåt:

"Till de många evangeliskt kristna som fortsätter stödja Trump trots hans nedsvärtade moraliska facit vill vi säga: Kom ihåg vem du är och vem du tjänar. Överväg hur ditt rättfärdigande av Trump påverkar ditt vittnesmål inför din herre och skapare", skriver man och tittar framåt.

"Om vi inte ändrar kurs nu, kommer någon ta någonting vi säger de närmaste årtiondena om rättvisa och rättfärdighet med någon som helst form av seriositet?."

Martin Yngve

Läs också Joakim Hagerius: Efterlängtat krav från kristna tidningen - inte en dag för tidigt

---

Christianity Today

  • Grundades 1956 av evangelisten Billy Graham
  • Den tryckta upplagan av tidningen ges ut en gång i månaden och uppgår till runt 130 000 exemplar.
  • Nätupplagan läses av fem miljoner varje månad

---

Fler artiklar för dig