01 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

FN förlänger utredning om Hammarskjölds död

Den förre FN-chefen Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961, en olycka som fortfarande omgärdas av frågetecken. På fredagen antog FN:s generalförsamling en resolution om en förlängning av utredningen kring generalsekreterarens död.

Förslaget initierades av Sverige och antogs i enighet och utan omröstning, skriver TT. Enligt uppgifter till Dagen från Hans Kristian Simensen, tidigare medlem i Hammarskjöld-kommittén (2012-2014) stöttades förslaget vid omröstningen på fredagen av 128 länder. Vid omröstning om att förslaget att utreda år 2017 stöttades förslaget då av 113 länder.

"Sannolikt"

I en tidigare utredning slog utredaren, den tanzaniske advokaten Mohamed Chande Othman, fast att det "förefaller sannolikt att en attack eller ett hot utifrån kan ha orsakat kraschen". I Othmans utredning fanns bland annat uppgifter om att man funnit fotografier som visar metalldelar med hål, delar som kan komma från flygplansvraket. Dess bilder har inte tidigare förekommit i utredningarna runt generalsekreterarens död.

Läs även: ”Dag Hammarskjöld mer aktuell nu än då”

Sverige vill nu ge Othman fortsatt förtroende att leda utredningen.

"Vill göra allt"

FN:s nuvarande generalsekreterare, Antonio Guterres, menar att utredningen om Hammarskjölds död bör fortsätta.

"Generalsekreteraren vill betona att han är fast besluten att göra allt för att stötta sökandet efter sanningen. Det är vi skyldiga Dag Hammarskjöld och den delegation som reste med honom", skriver Guterres i en kommentar från sitt kansli.

Läs även: KG Hammar: Hammarskjöld mördades

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter