05 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

USA och Iran manas skruva ner tonläget

Evangeliska Världsalliansen (WEA) har tagit till orda när det gäller det spända politiska läget mellan USA och Iran. I ett uttalande skriver WEA att man ber parterna att besinna sig och söka dialog och samförstånd. Men uttalandet fick omedelbart kritik från kristna på högerkanten.

Under den senaste tiden har spänningarna ökat i Mellanöstern, efter en rad incidenter. På Tahrirtorget i Bagdad, Irak, hänger affischer med uppmaningen att landets premiärminister inte ska komma tillbaka. (13 januari, 2020).

WEA representerar runt 400 miljoner kristna och består av sju regionala evangeliska allianser. I ett uttalande nyligen tar WEA till orda när det gäller de ökade spänningarna mellan USA och Iran efter attacken mot USA:s ambassad i Irak, USA:s dödliga attack mot en iransk toppgeneral och den tragiska flygolyckan där nära två hundra civila miste livet.

WEA skriver i uttalandet att man ber och hoppas på nedtrappning av våldet och fientlig retorik.

WEA ”beklagar djupt de senaste uttrycken för aggression och våld”, och skriver att man ”uppmuntrar dialog som förhindrar en fortsättning av krisen och som kan leda till att de sanktioner som främst drabbar civilbefolkningen kan tas bort”.

WEA uppmanar också till förbön och ber särskilt evangeliskt kristna att inte uttrycka politiska och ideologiska skiljelinjer på ett sätt som förminskar, avhumaniserar eller svärtar ner motståndaren.

Kritik från högerkristna

Men WEA:s uttalande uppskattas inte av alla evangeliskt kristna i USA. Den konservativa kristna tv-kanalen CBN intervjuar pastor Johnnie Moore, som leder organisationen Congress of Christian Leaders. Han säger att uttalandet verkar antyda att USA och Iran skulle vara ”moraliskt jämställda”.

”Om detta är deras intention – vilket det verkar som – så borde de skämmas djupt över att de därmed främjar en grumlig syn på ett land som är känt för att vara ett av världens värsta länder när det gäller brist på mänskliga rättigheter och religionsfrihet, ett land där antisemitism är en del av den nationella politiken”, säger Moore.

”Hitler och nazisterna”

Han säger att WEA därmed bara är ”några steg bort från den antisemitiska kristenhet som gjorde det möjligt för Hitler och nazisterna att genomföra Förintelsen”.

---

Konflikten trappades upp i januari

  • Det spända läget mellan Iran och USA blev akut i januari. Bakom ligger bland annat följande händelser:

    Iran hoppar av avtal angående kärnvapenproduktion.

    Den amerikanska ambassaden i i Bagdad attackeras av pro-iranska milismän. USA hävdar att general Qassem Soleimani ligger bakom.

    USA mördar i en raketattack den Iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

    Ett ukrainskt passagerarflygplan med minst 170 personer ombord skjuts ned i Teheran, ingen överlever. Iran tar senare på sig skulden men förklarar att nedskjutningen var ett misstag.

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter