03 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Löfven på Förintelsemuseet: En väldigt stark upplevelse

Kampen mot antisemitismen var temat för det stora internationella toppmötet i Jerusalem på torsdagen. Stefan Löfven och andra ledare från hela världen samlades i förintelsemuseet Yad Vashem inför 75-årsdagen av befrielsen av dödslägret Auschwitz befrielse.

1 av 3

I ett sällsynt ögonblick av enighet möttes ett 50-tal ledare – kungar, presidenter och premiärministrar – från hela världen i Jerusalem. Kampen mot antisemitism är något som alla kan enas om, åtminstone när det gäller att göra uttalanden.

Störst i Israels historia

Sovjetledaren Vladimir Putin, USA:s vicepresident Mike Pence, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens prins Charles och en rad andra deltar i konferensen, som är det kanske största internationella evenemanget i Israels historia.

Också statsminister Stefan Löfven var på plats under konferensen som hade rubriken ”Att minnas Förintelsen, att bekämpa antisemitism”. Han var där för att manifestera sitt stöd och också för att informera om sin egen svenska förintelsekonferens i Malmö i oktober.

”En väldigt stark upplevelse”

Han berättade om Malmömötet både i den minnesbok där alla ledarna fick skriva sina budskap och i en lång artikel på den största israeliska nyhetssajten, Ynet. Han informerade också om det planerade svenska förintelsemuseet.

– Det var en väldigt stark upplevelse av mänsklighetens kanske mörkaste period. Det kanske viktigaste är att inte bara nazister i uniform deltog i Förintelsen utan också vanliga människor, sa Löfven efter en guidad rundtur på Yad Vashem, museet till minne av Förintelsen som stod värd för konferensen.

– Det är därför som vi nu organiserar den internationella konferensen i höst. Det är viktigt att vi aldrig glömmer och att vi också utbildar. Därför ska vi också se till att vi har ett museum i Sverige som tillvaratar de överlevandes berättelser, sa han.

I det personliga budskapet i minnesboken berättar Löfven gripande om hur han besökte Auschwitz i sällskap med en kvinna som överlevt lägret.

”Att se Auschwitz-Birkenau med någon som upplevt dess fasor lämnade mig mållös. Jag blev än mer besluten att aldrig låta Förintelsens offer glömmas och att fortsätta kampen mot förintelseförnekande och antisemitism”, skriver han.

Avhopp från mötet

Mötet startade med en galamiddag hos Israels president Reuven Rivlin på onsdagskvällen. Rivlin manade sina gäster att ”stå enade i kampen mot rasism, antisemitism och extremism, att stå enade i försvaret av demokratin och demokratiska värden”.

Han berörde också det bråk som trots allt tal om enighet flammade upp redan före konferensen. Polens president Andrzej Duda hoppade av mötet eftersom han inte fick tala. Till skillnad från Putin. Bakgrunden är att Ryssland och Polen under senare år utkämpar ett ordkrig, en bitter historisk fejd där båda länderna anklagar varandra för att ha samarbetat med Nazi-Tyskland.

– Historisk forskning bör lämnas åt historikerna. Politiska ledares roll är att skapa framtiden, sa Rivlin.

Spaniens kung Felipe VI talade som representant för de utländska gästerna och sade att ”det är tyvärr inte tillräckligt att bara minnas”.

– Att glömma Förintelsen skulle inte bara vanhelga minnet av miljontals offer utan också vara extremt farligt, sa kungen.

Ytterligare ett besök

Stefan Löfven förklarar på sajten Ynet att antisemitism förekommer ”i extrema högergrupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer”.

”Vi ser antisemitism bland vuxna och barn som flytt till Sverige från länder där judehat sprids av skolor och statlig propaganda. Jag är djupt upprörd och oroad av detta”, skriver han.

Löfven hann också med ett besök på Svenska teologiska institutet i Jerusalem.

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Fler artiklar