Nyheter

Frikyrka med svenska bibelskolan Equip nedbrunnen till grunden

International Christian Fellowships kyrka i Limassol på Cypern, där även svenska pingströrelsens bibelskola Equip har sina lokaler, brann ner natten till torsdagen.

1 av 5

– Strax innan klockan fyra på morgonen ringde räddningskåren en av församlingens äldste och informerade om den pågående branden, berättar Oskar Lindén, IBRA-medarbetare och tidigare bosatt på Cypern.

– Fastigheten brann ner till grunden i den del där gudstjänstlokalen, söndagsskolelokalen och klassrummen finns. Det står endast några stenruiner kvar och förkolnade brandrester. En annan del av fastigheten där café finns har klarat sig bättre på grund av tjocka väggar.

Själva stenväggarna har dock inte brunnit och står kvar. Däremot har taket rasat och hela interriören är borta.

Frikyrkan på Cypern låg i en gammal fabrikslokal och brann ner till grunden den 23/1-20.

Bild inifrån kyrkan med bibelskoleelever på svenska bibelskolan Equip.

Fortsätter verksamheten i annan kyrka

Förutom ICF-församlingens egen verksamhet användes lokalerna som skolbyggnad av bibelskolan Equip som drivs av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola. Även ett antal lokala organisationer har varit inhyrda och använt lokalerna för olika ändamål.

Enligt Oskar Lindén ska församlingen nu, temporärt, driva sin verksamhet vidare i en den närliggande Freedom Churchs lokaler, som öppnat sina dörrar för att hjälpa den drabbade församlingen.

Oskar Lindén, Ibra media, (2013)

Oskar Lindén.

– Även Equip har fått olika erbjudanden om kortsiktiga lösningar, säger Oskar Lindén.

– Församlingen har hyrt lokalen och nu följer samtal med kommun, fastighetsägare och flera försäkringsbolag om återuppbyggnad, ansvar och så vidare.

Fastigheten är en gammal industrilokal från 1800-talet och ligger i Limassols gamla stadsdel, med ett myller av restauranger, scener och nattklubbar intill. Grannfastigheterna utrymdes av brandkåren men man lyckades stoppa branden från att sprida sig i det tättbebyggda området. Orsaken till branden är under utredning.

Läs också Fyra elever: Så är bibelskolan Equip

Bön och tacksamhet

ICF:s församling har samlats till bön och uttryckt stor tacksamhet mot brandkåren för dess snabba insatser och mod vid brandbekämpningen. Man tackar också de andra kristna kyrkorna, alla vänner och de delar av staden som ställt upp för att hjälpa.

"Det här är mycket omskakande för oss och vår gemenskap", skriver ICF på sin Facebooksida. Samtidigt påpekar man att även om byggnaden har förstörts så står själva kyrkan, församlingen kvar:

"Vi litar på Gud som är den som har kontroll, som genom Jesus banat vägen för att rädda oss från den eviga elden, och som lovar att vara med sina barn genom deras vandring genom eld. Han är alltid med oss och älskar oss."

– Det är tydligt att församlingen inte är kyrkolokalen och att olyckan startat en stor rörelse av engagemang och omsorg. För närvarande samlas man till bön, samtal och planering varje kväll, säger Oskar Lindén.

Läs också Anna Kudrina söker Gud vid bibelskolan Equip på Cypern

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig