Nyheter

Tyskland förbjuder nazistiska organisationen Combat 18 Deutschland

200 poliser deltog i räderna i slutet av förra veckan mot den nazistiska Combat 18 Deutschland. Då beslagtogs mobiler, datorer och vapen i vad polisen kallar "ett tydligt budskap" till organisationen.

1 av 2

Gruppen Combat 18 Deutschland har under en längre tid spridit propaganda bestående av "högerextremism och antisemitiskt hat", säger inrikesminister Horst Seehofer till nyhetsbyrån AP. Combat 18 grundades i Storbritannien på 1992 och var en militant del av British National Party. Bakom bildandet stod bland annat fotbollshuliganer.

Hitlers initialer

Combat 18 utförde en rad våldsdåd riktade mot bland andra invandrare och vänsteraktivister. Senare har Combat 18 fått en avläggare i Tyskland. Siffran 18 står för den första och den åttonde siffran i alfabetet, AH, vilket är Adolf Hitlers initialer.

I Tyskland har Combat 18 blivit tongivande inom högerextremismen i landet, säger Seehofer. Vissa av medlemmarna i Combat 18 Deutschland har tidigare blivit dömda för att ha importerat vapen illegalt till Tyskland från Tjeckien.

Vill se utredning

Räderna mot organisationen utfördes i sex av de tyska delstaterna. De 200 poliserna beslagtog mobiler, datorer, vapen, nazistiska minnesföremål och propagandamaterial.

Irene Mihalic från tyska miljöpartiet De gröna säger till AP att hon tycker att Combat 18 borde ha blivit stoppade tidigare. Hon vill också se en utredning av banden mellan Combat 18 och andra aktörer inom den högerextrema miljön.

Fler artiklar för dig