Nyheter

40 kristna pakistanier fria efter fem år i fängelse

Fem år efter att de fängslades för mordet på två muslimska män har 40 kristna pakistanier nu frigivits.

Kristna samlade utanför en av de kyrkor i Lahore som attackerades under påsken 2015.

Antiterrorismdomstolen i staden Lahore kungjorde 29 januari att de 40 kristna män som suttit fängslade i fem år, anklagade för mord på två muslimska män, ska friges. Beskedet kom efter att offrens familjer nått en överenskommelse om ekonomisk kompensation med de anklagade, och förklara att de accepterar ett frigivande, rapporterar Open Doors och World Watch Monitor.

Den katolska nyhetsbyrån UCA News skriver att offrens familjer fått motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor i ersättning från den kristne tv-predikanten Anwar Fazal, som grundat pakistanska tv-kanalen Isaac TV.

Mördades i upplopp

Det var efter självmordsbombningar mot två kyrkor i Lahore under påskhelgen 2015, då 17 personer dödades, som de båda muslimska männen dödades under ett våldsamt upplopp. Männen, som brändes till döds av en folkmobb, troddes ha varit delaktiga i bombdåden. Det framkom senare att de var helt oskyldiga.

42 män åtalades för morden och har sedan 2015 suttit fängslade och väntat på att deras överklagan av domen skulle tas upp. Två av de fängslade har tidigare avlidit i fängelset, enligt obekräftade uppgifter på grund av att de inte fått sjukvård.

"Brutal verklighet"

En lokal kristen, som inte namnges, kommenterar frigivandet för World Watch Monitor:

– Samtidigt som vi som kristna i Pakistan är tacksamma, kan vi inte glömma den brutala verkligheten bakom det här. Det ligger en lång resa av fysiskt, känslomässigt och andligt helande framför.

Samma person säger också att tankarna går till de två män som dog under tiden i fängelset, och menar att deras död bidrog till beslut att frige de 40 återstående fångarna.

– Om de inte dött, hade frigivandet av de 40 inte hänt. Deras död blev en katalysator som ledde till krav på handling och rättvisa.

David Högfeldt

David Högfeldt

David Högfeldt är nyhetsreporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig