Nyheter

Systerkyrkor från Afrika och Asien till rundabordssamtal i Aneby

Nio systerkyrkor från Afrika och Asien landar i småländska Aneby i maj – för rundabordssamtal med Svenska Alliansmissionen. 18 av samfundets församlingar får besök från Malawi, Mocambique och Indien med flera länder.

1 av 2

Det är första gången som Svenska Alliansmissionen samlar de nio systerkyrkorna på en gång här i Sverige för vad man kallar en konsultation. 11-15 maj möts man på Gransnäs stiftsgård utanför Aneby till fem dagars gemenskap och samtal.

Förutom de ovan nämnda länderna kommer också representanter från Zimbabwe, Botswana, Swaziland, Sydafrika, Japan och Hongkong/Macao.

– Varje land representeras av tre personer: samfundsledaren, en kvinnlig representant och en ansvarig för ungdomsarbetet under 35 år. Det innebär 25-30 personer som kommer på besök, berättar Martin Ström, internationell missionsledare hos Svenska Alliansmissionen.

Teologiska samtal

På agendan finns bland annat frågor om teologisk grund, evangelisation och församling, utrustning av den unga generationen i ledarskap samt samhällsutveckling och hållbar försörjning i de fattigaste länderna.

– Vi tänker exempelvis att kyrkorna i södra Afrika har ett viktigt bidrag i att nå onådda folkgrupper. Tänk om vi kunde mötas på mitten – i Nordafrika – där det finns många folkgrupper som inte har några kristna församlingar alls. Här behövs ett gemensamt strategiskt tänk, säger Martin Ström.

En annan fråga att samtala om och stödja varandra i handlar om den extrema framgångsteologin i södra Afrika.

– Här rycker det och sliter våldsamt i många församlingar.

De nio systerkyrkorna har Svenska Alliansmissionen varit med och grundat under 1900-talet. I dag jobbar man på annat sätt ute i världen, men relationerna med varandra är viktiga, uppger Martin Ström.

Lära av lokala kyrkor

Runtomkring samtalsdagarna i Aneby kommer 18 alliansförsamlingar att få besök av en besökande landsdelegation under en av de två helgerna, där ledarna från Afrika och Asien också medverkar i gudstjänsten.

– Tanken är också att våra gäster ska kunna få inblick i respektive värdförsamlings lokala arbete. Här handlar det om att ge och ta inspiration åt båda hållen.

Martin Ström är glad över att nu kunna samla de besökande kyrkorna här i Sverige.

– En del av dem har aldrig träffats tidigare. Vi behöver stödja varandra. Som modersamfund känner vi ett ansvar för att skapa mötesplatser. Men vi har i dag också mycket av lära av församlingarna i syd och öst.

---

Internationellt arbete i Svenska Alliansmissionen

  • Svenska Alliansmissionen har ett långvarigt internationellt engagemang.
  • I dag bedriver samfundet arbete i ett 20-tal länder.
  • 2018 anordnade Svenska Alliansmissionen ett gemensamt möte i Sydafrika med sina sex systerkyrkor i Afrika. Träffen i Aneby i maj är en uppföljning och utvidgning av detta.

---

Fler artiklar för dig