24 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tumultartade scener vid grekiska gränsen

Turkiets president Erdogan har öppnat gränsen mot EU för flyktingar och migranter. Tusentals flyktingar har nu begett sig mot Grekland - som har satt in militär för att skydda sina gränser.

1 av 2

Det var i slutet av förra veckan som Turkiet meddelade att man nu tänker öppna gränserna mot Europa. Flera tusen flyktingar har sedan dess försökt ta sig landvägen till Grekland. Grekisk gränspolis har enligt grekiska regeringen stoppat fyra tusen flyktingar och migranter från att ta sig in i landet och i Europa. En annan källa ger en högre siffra: 10 000 försök att korsa gränsen har stoppats.

Scenerna vid den grekiska gränsen är tumultartade, rapporterar flera källor. I Kastaniés i nordöstra Grkland sköt polis på lördagsförmiddagen med tårgas mot migranterna, skriver nyhetsbyrån AFP. Några av migranterna svarade då med att kasta sten mot polisen.

"De har själva blivit smugglare"

Den turkiska inrikesministern Suleyman Soylu hävdade på söndagen att mer än 76 000 migranter var på väg från Turkiet - som i dag härbärgerar 3,6 miljoner syriska flyktingar - mot Grekland. Men så många är det inte, enligt FN. Världsorganisationen ger i stället en siffra på cirka 15 000.

Greklands regering säger å sin sida i ett uttalande att Turkiet i stället för att hjälpa till att stoppa smugglingen av flyktingar nu "själva har blivit smugglare", skriver New York Times. Tidningen Al Jazeera säger att de har uppgifter om att flyktingar har kunnat gå ombord gratis på bussar i Istanbul. Dessa bussar har sedan gått till grekiska gränsen.

Många av migranterna sätter sitt hopp till att komma till Europa i stället för att tvingas fortsätta leva i flyktingläger och under usla förhållanden. Ett fåtal av alla dem som nu har försökt komma in i Grekland har lyckats. Under måndagen kom uppgifter om att en migrant skjutits till döds vid gränsen. En andra migrant har enligt uppgifter frusit ihjäl. En familj som lyckats ta sig över gränsen sökte senare skydd i en kyrka med sina små barn, skriver New York Times.

Utökat beredskapsansvar

Motivet för Turkiet att öppna gränserna står att finna i att president Erdogan menar att EU inte uppfyllt sina tidigare löften om ekonomiskt bistånd till Turkiet för att ta hand om alla flyktingar.

Grekland rapporteras nu ha förflyttat militära truppen till områden runt gränsen. Grekiska myndigheter har också försökt stoppa flyktingvågen genom att bland annat skicka ut sms-meddelanden där de talar om för migranterna att även om Turkiet öppnar gränserna, kommer Grekland inte att göra det.

På tisdag möter Europeiska rådet Greklands premiärminister, och senare i veckan kommer de europeiska utrikesministrarna i EU att ha ett extrainkallat möte om situationen i Turkiet.

Migrationsminister Morgan Johansson säger i en kommentar till Ekot att han bedömer att risken för en ny flyktingkris likt den 2015 är avsevärt mindre i år.

"Sverige har en annan lagstiftning och det är svårare för människor att ta sig genom Europa i dag. Vid många gränsövergångar i Europa finns det nu gränskontroller och även SVerige har sedan 2015 inre gränskontroller. Migrationsverket har sedan 2016 ett utökat beredskapsansvar och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket", säger han.

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar