Nyheter

EFS ställer in årskonferens

EFS och Salt ställer in sin årskonferens. Hur årsmötena kommer att genomföras är ännu inte bestämt. – Det är ett tråkigt beslut att fatta, men inte svårt under rådande omständigheter, säger missionsföreståndare Kerstin Oderhem.

Den 22–24 maj skulle rörelsen ha samlats i Jönköping, både för att ta del av undervisning och genomföra årsmötena för EFS och ungdomsorganisationen Salt. Men risken för smittspridning gör att konferensen ställs in.

– Vi tycker att detta är det mest ansvarsfulla sättet att hantera situationen på, säger Kerstin Oderhem.

Omkring 600 personer brukar dyka upp på årskonferenserna och ytterligare några hundra personer på kvällsmötena. Men att begränsa antalet besökare till maxgränsen 500, var inget alternativ.

– Det handlar inte om att släppa in 499 personer, det är ansvarslöst. Man måste se att intentionen är att inte ha större samlingar, säger Johan Ericson, EFS kommunikationschef.

Läs mer EFS-präst och reseledare släpptes inte in i Israel

Beslut om årsmöte snart

Hur årsmötena ska genomföras kommer styrelsen att besluta om inom kort. Hur besluten ska kunna fattas demokratiskt när deltagarantalet begränsas är en av knäckfrågorna för ledningen.

– Vi kommer inte hafsa igenom några frågor eller sopa något under bordet. Inget kommer bli dåligt förhandlat. Men hur vi kommer genomför årsmötet får vi återkomma till senare, säger Kerstin Oderhem.

Ett av årskonferensens viktigaste syften är att få mötas som rörelse, menar Kerstin Oderhem.

– Där finns det utrymme för både undervisning och bön. Nu får vi hitta andra vägar för den kommunikationen.

Hon uppmanar de lokala föreningarna att under dessa tider fokusera lokalt, att hålla kyrkan öppen och visa diakonal omsorg.

– Vi behöver hjälpas åt i samhället nu. En årskonferens kan vänta.

EFS ungdomsorganisation Salt ställer också in sitt rikstäckande scoutläger, som skulle ha ägt rum i sommar med 1 500 deltagare.

Läs mer EFS manar kyrkor att hålla öppet

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig