15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Monica Winerdal: Viktigt att fokusera på det man kan göra som isolerad

Vad gör man för att isoleringen inte ska kännas så isolerande? Monica Winerdal, tidigare föreståndare i Norrtälje pingstförsamling, berättar att hon fokuserar på möjligheterna i stället för det omöjliga mitt i coronakrisen.

Monica Winerdal står på ett promenadstråk vid Mälarens strand nära Ridderviks gård när Dagen ringer upp. Precis som det soliga vädret runt om henne strålar också vårsolen i hennes röst genom telefonen.

– Det är ett mål jag har. Att promenera en timme om dagen. Ibland med kompisar och ibland ensam, lite beroende på hur det passar. Och så gör jag morgongymnastik. Strax efter kl 9 på SVT finns ett träningsprogram jag brukar följa. Det är viktigt att ta hand om kroppen, säger Monica Winerdal glatt.

Sedan räknar hon upp en lång lista med saker hon redan hunnit med under dagen. Alltifrån att lyssna på bibelstudium som sänds på internet från Aspnäskyrkan i Järfälla till att ha läst en bok, ringt vänner och skrivit informationsmejl till medlemmar i församlingen. Och så har hon blivit tipsad av en kompis att lyssna på ett ledarskapsseminarium på Youtube. Det ska hon göra när hon får tid.

Arbetat som pastor och föreståndare

Monica Winerdal har under många år arbetat som pastor, föreståndare och med själavård i olika sammanhang. I dag sitter hon med i styrelsen för Skandinaviska Turistkyrkan och har hjälpt till där som volontär några veckor i vår. Monica Winerdal har hunnit fylla 77 år och är därmed del av en riskgrupp i coronakrisen som ska hålla sig isolerad. Vanligtvis brukar hon hjälpa till och hämta syskonbarnbarn på förskola och fritids varje vecka och ofta är hon på hembesök hos vänner och ger själavårdsamtal. Men nu har tillvaron förändrats. Visst kändes det annorlunda och lite konstigt i början, medger Monica Winerdal. Men att inte träffa människor fysiska behöver inte betyda att man ska behöva känna sig ensam och instängd.

– Jag tror det är en viktig princip att inte tänka på allt jag inte kan göra. Utan tvärtom. Att tänka på vad jag faktiskt kan göra. Att se vad som är möjligt i den här situationen. Vilka vänner behöver jag ringa? Finns det någon som behöver att jag kontaktar den. Jag kan inte träffa min familj, men vi kan ringa varann och hålla kontakt. Det här tror jag alla kan göra.

Vårstädat skåp och lådor

Monica själv har hunnit med mycket. Bland det första hon gjorde var att vårstäda alla skåp och lådor, vilket var väldigt tillfredsställande. Och hon kan hjälpa till med administration för församlingens Mission. Hennes engagemang för Pakistan kommer till användning då hon nu hjälper till att samordna en insamling för 180 fattiga familjer. Eftersom de är dagavlönade står de nu utan ekonomiska möjligheter då landet utlyst utegångsförbud. Att hitta olika sätt för att fortsätta hjälpa till är det som gör vardagen, trots den fysiska isoleringen, meningsfull för Monica Winerdal.

Läs mer Skydda våra äldsta från corona innan det är för sent!

Du låter väldigt positiv trots allt?

– Ja, jag har verkligen inte tråkigt. Det kanske låter som jag gör mycket och det stämmer nog också. Även om mitt liv nu på många sätt blivit mycket stillsammare. Men jag tror verkligen att alla kan försöka hitta saker de får möjlighet till nu.

Matlagningen är något som Monica Winderdal ser som en stor förbättring i hennes eget liv de senaste veckorna.

– På sätt och vis är det fantastiskt. Eftersom jag inte längre kan besöka människor så måste jag laga all mat själv. Då kan jag helt välja vad jag vill äta. Jag är noga med att laga ordentlig mat. Det känns viktigt för att jag ska må bra. Jag låter väl väldigt ordentlig nu, men egentligen är jag väl halvordentlig kanske. Men fasta tidpunkter för mat är viktigt för att dagen inte bara ska flyta iväg. Det handlar om beslut man tar för att få det att fungera.

Även den andliga maten är viktig. Monica Winderdal försöker lyssna på ett bibelstudium varje dag. Hon tittar gärna på tv och nyheter men väljer att inte mata sig med negativ information för långa stunder.

– I dag stängde jag av nyheterna efter fem minuter för att jag kände att det blev för mycket. Det är viktigt att det ger något och inte bara blir negativt.

Vad är ditt tips till andra?

– Jag tycker att man ska ha några fasta punkter i vardagen och däremellan fylla den med något som känns meningsfullt att göra. Det finns också mycket och många att be för nu. Du kanske hittar en bra bok som du inte orkat läsa tidigare. För mig kvarstår rensning av garderoben och alla papper som svämmar över på skrivbordet.

Läs mer Lämnade Kanarieöarna i sista stund – nu är de hemmaisolerade i Sverige

Linnéa Jimenez

Linnéa Jimenez är tidigare reporter på Dagen. Hon har också vikarierat som familjeredaktör.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar