15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Coronaviruset försvårar traumaprocess

Påskdagen 2019 exploderade en bomb utanför Zion Church och 31 personer omkom. Nu har ett program för att hjälpa traumatiserade församlingsmedlemmar dragit i gång. Men lagom till årsdagen har coronaviruset lamslagit Sri Lanka.

Zion Church i Batticaloa var en av tre kyrkor i Sri Lanka som attackerades av självmordsbombare den 21 april förra året. Totalt dödades 259 personer och 31 av dessa, varav många var barn, tillhörde pingstförsamlingen i Batticaloa.

I juni besökte Roland Stahre och Billy Johansson platsen och när Dagen träffade dem i Göteborg kort därefter berättade de att behoven av traumabearbetning och själavård var stora.

Julfirandet ställdes in

Under hösten inledde Zion Church arbetet med att bygga en ny kyrka.

Samtidigt konstaterade också församlingsledningen att attentatet hade skapat traumatiska minnen och post-traumatisk stress hos många.

Insikten ledde bland annat till att församlingsledningen beslutade om en systematisk utvärdering av traumaeffekterna. Men också att julfirandet ställdes in.

Söndagsskollärare pekades ut som nyckelpersoner för traumabearbetningen och därför drogs ett program, i samarbete med Smyrnakyrkan i Göteborg, i gång i januari.

Under utbildningen, som är tänkt att pågå i sju månader, ska lärarna bland annat att få utbildning i att identifiera post-traumatisk stress hos barn samt att arbeta med traumatiserade familjer.

Psykoterapeuter från en organisation med kopplingar till kyrkor i Sri Lanka håller i utbildningen. Och Roland Stahre och Billy Johansson menar att terapeuternas kompetens är hög.

– Omedelbart efter attentatet förra året drog vi i gång en insamling som Pingst centralt och andra pingstförsamlingar hakade på. Den gav cirka 400 000 kronor och pengarna användes både till akuta hjälpinsatser och till den här utbildningssatsningen, säger Billy Johansson, tidigare missionsansvarig i Smyrna till Dagen.

Enskilt påskfirande

Men nu har coronaviruset försatt hela Sri Lanka i karantän. Och för medlemmarna i Zion Church är tidpunkten sämsta tänkbara. Dels måste utbildningen med söndagsskollärare ske på distans, dels kommer församlingen inte att kunna fira påsk tillsammans.

– Det här är ett kritiskt läge eftersom kristna som bor i Sri Lanka ser fram emot att fira påsken som fortfarande präglas av mörkret från självmordsattackerna, säger Roland Stahre till Dagen.

– Traumat fortsätter att leva vidare och att de nu inte kan fira påsk tillsammans inverkar ju på församlingens gemensamma bearbetning av det som drabbat dem, fortsätter han.

---

Detta hände påskdagen 2019

  • Åtta explosioner inträffade på påskdagen i Sri Lanka.

    Tre stora kyrkor drabbades, bland annat Zion Church.

    Tre femstjärniga hotell i Colombo drabbades också av explosioner.

    Några timmar senare rapporterades det om ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo.

    En åttonde explosion ägde också rum när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i Colombo.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar