20 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Stor glädje när Europas kyrkor öppnar för gudstjänst

”Vi kunde inte hålla tårarna tillbaka”. Det säger Anna Pellerito, som återigen kunde fira gudstjänst tillsammans med systrar och bröder i pingstkyrkan Sesto San Giovanni i Milano i början av juni. Glädjen är stor runt om i Europa när kyrkorna åter kan öppnas för gudstjänst.

1 av 6

Det har varit tomt och öde i bänkarna i många kyrkor i Europa under vårens coronapandemi. Nu när land efter land öppnar upp igen efter månader av nedstängning, kan också många församlingar åter fira fysiska gudstjänster. Men olika typer av restriktioner råder fortfarande i de flesta länder.

På de flesta håll är antalet besökare begränsat. Munskydd är obligatoriskt i en del länder, och utdelandet av nattvard förenat med krav på till exempel att präster och pastorer använder handskar eller står bakom en plastskärm. I Tyskland vill en del församlingar att man bokar plats i förväg i kyrkan.

Men trots restriktionerna finns det en stor glädje bland europeiska gudstjänstbesökare över att äntligen kunna fira gudstjänst tillsammans.

”Efter tre månaders nedstängning kan vi äntligen återförenas med alla bröder och systrar”, säger Anna Pellerito i Milano till Evangelical Focus.

Italien – och särskilt området runt Milano – har varit ett av de hårdast drabbade områdena i Europa. Nu kan befolkningen äntligen börja andas ut. Italienska evangeliska alliansen säger i ett uttalande: ”Äntligen kunde vi lovprisa Gud tillsammans igen”.

Läs mer Hasse Boström: Att kunna mötas fysiskt i församlingen är ett privilegium

Så här ser läget ut i några av de europeiska länderna i början av juni när det gäller gudstjänstfirande:

Italien:

Kyrkorna har varit öppna men har inte kunnat hålla gudstjänster förrän nyligen. Den första öppna söndagen var 24 maj, men många väntade en vecka till. Under pandemin har påve Franciskus morgonmässa sänts digitalt, och många katoliker har uttryckt önskemål om att dessa sändningar ska fortsätta även efter pandemin.

Men fortfarande måste människor bära ansiktsmask och undvika närkontakt. Nattvard får firas men under strikt kontroll: oblaterna delas ut av en person med mask och iförd handskar. Alla bör också sprita händerna vid kyrkobesök och antalet kyrkbesökare är begränsat.

Frankrike:

Landet började öppna igen den 11 maj efter sex veckors nedstängning. Kyrkorna får ha offentliga gudstjänster från den 2 juni. Begravningar får åter hållas, men med högst 20 deltagare.

Spanien: Spanska kyrkor har också börjat öppnas för gudstjänster. Men antalet besökare är begränsat. I vissa områden får bara en tredjedel av kyrkan vara fylld, i andra regioner kan halva kyrkan fyllas av besökare.

Schweiz:

Gudstjänster kan börja hållas igen från 8 juni. Men kyrkorna får bara vara fyllda till en tredjedel. Stränga regler omgärdar kyrkobesök: kyrkorna måste desinficeras efter gudstjänst, och bara de som tillhör samma hushåll får sitta tillsammans. Övriga måste hållas på avstånd. Katoliker uppmanas av landets kyrkoledare att hellre be hemma än att gå till kyrkan.

Tyskland:

Efter sex veckors karantän började landet öppna igen gradvis. De första kyrkorna öppnade 20 april. Varje församling har satt upp regler utefter de nationella riktlinjerna. Vanligt förekommande är att man måste bära mask, sitta på anvisade platser och hålla ett avstånd på minst en och en halv meter. Vissa församlingar vill att man bokar plats i förväg. Andra använder plexiglas mellan församlingen och präster vid nattvarden eller också har prästerna handskar och ansiktsmask.

Storbritannien:

Regeringen har meddelat att kyrkor ska få öppna igen från och med den 4 juli. Riktlinjer ska tas fram för hur gudstjänster kan firas utan att riskera ytterligare spridning av viruset. Storbritannien är ett land som hittills varit hårt drabbat av pandemin.

Ryssland:

I Ryssland är coronaläget fortsatt allvarligt med cirka 449 000 smittade. Efter Brasilien och USA är Ryssland värst drabbat i världen. Kyrkorna har varit stängda för allmänheten, men ska öppna igen på lördag den 13 juni.

Norden:

Danmark:

Kyrkorna har öppnat igen. 50 personer tillåts vid samlingar, men större samlingar på upp till 500 personer är förbjudet ända till 31 aug.

Norge:

Gudstjänster får firas, men maximalt 50 personer får samlas. Den 15 juni höjs antalet till 200.

Finland:

Finland har varit lindrigt drabbat av coronapandemin. Gudstjänster började firas igen i början av juni. Men gudstjänsterna får inte vara för långa, besökare ska hålla avstånd till varandra, högst 50 personer får delta och körsång ska undvikas. Antalet psalmer som sjungs ska också begränsas, men nattvard får firas.

Läs mer Därför sprids bilder på präster med vattenpistol

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar