18 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Frank Mangs predikar på digital Torpkonferens

En digital konferens öppnar upp för helt nya möjligheter. I år genomför Torpkonferensen en tidsresa tillbaka till 1967 då de låter den välkände predikanten Frank Mangs predika.

1 av 2

Evangelisten Frank Mangs var länge ett givet inslag på Torpkonferensen, där han under årtionden var med och angav tonen. Han dog 1994 och nu finns ett gyllene tillfälle att blicka tillbaka.

Digital konferens

När konferensen hålls digitalt på grund av coronaviruset öppnas helt nya möjligheter upp. På torsdag kväll presenterar Torpkonferensen en film från 1967, gjort av SVT, från Torpkonferensen där Frank Mangs predikade.

– Vi ville hitta höjdpunkter från förr och tyckte det var fantastiskt att ge en tidsdokument som också plockade fram värmen från konferensen, säger Kate Almroth, kommunikationsansvarig för Evangeliska frikyrkan.

– Vi hoppas att det blir uppskattat. Det här är ett axplock där inte bara Frank Mangs finns med, utan även Stanley Sjöberg och gitarrsystrarna med Ann-Britt Ottosson.

Historisk tillbakablick

Filmen läggs ut på torsdag kväll på Torpkonferensens Youtube-kanal.

För den yngre publiken blir det ett sätt att nyfiket blicka tillbaka till det förflutna. För den äldre publiken blir det snarare en nostalgitripp.

Som för Rolf Nordström, ansvarig för Torpkonferensen under 18 års tid, som också var med då det begav sig 1967. Han berättar att en gång i tiden hörde Torpkonferensen och Frank Mangs ihop.

– Han predikade på konferensen första gången 1925 och sista gången 1990. Han var bara borta några år på grund av sjukdom och resor, säger Rolf Nordström.

– Han måste ha alla tiders rekord att predikat på Torp.

Stor påverkan

Rolf Nordström säger att Frank Mangs som evangelist var skicklig i att få kontakt med publiken och hans väckelsemöten hade en stor påverkan på Torpkonferensens inriktning och karaktär.

Det är så klart omöjligt att veta hur Frank Mangs hade låtit om han fått predika år 2020. Men Rolf Nordström är säker på att han hade lyssnat in sin tid.

– Frank Mangs ändrade ton med åren och var hela tiden mån om att bli förstådd. Han frågade hela tiden om det han sa skulle komma människor till hjälp, berättar han.

Även om Rolf Nordström tycker att det är spännande att Torpkonferensen blickar tillbaka till 1967 drömmer han själv om att få återuppleva de predikningar som Frank Mangs höll de sista åren han var där, stunder som berörde honom djupt.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar