14 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Anders Arborelius ny medlem i Vatikanens ekonomiråd

Den katolske kardinalen Anders Arborelius har av påven Franciskus blivit utsedd till medlem av Vatikanens ekonomiråd. "Denna utnämning var för mig helt oväntad" säger han.

1 av 2

Ekonomirådet ansvarar för tillsynen av ledning och struktur inom administrativa och ekonomiska verksamheter inom kurian, Heliga stolen och Vatikanen.

En överraskning

För Anders Arborelius, som förste svensk någonsin utsågs till kardinal i katolska kyrkan 2017, verkar beskedet ha kommit som en stor överraskning:

"Denna utnämning var för mig helt oväntad eftersom min kunskap om ekonomi är ytterst begränsad" säger han i ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift.

Arborelius säger vidare att han uppfattar att Rom har ett intresse för vad det innebär att vara en liten lokalkyrka med allt vad det innebär:

"Samtidigt verkade man i Rom ha intresse för vad det innebär för en liten lokalkyrka att leva i ett sekulärt land med god ekonomi samtidigt som man som kyrka har begränsade ekonomiska resurser men växer tack vare migration från fattigare länder."

Finansiell omdaning

Rådet leds av den tyske kardinalen Reinhard Max och skapades av påven Franciskus år 2014 som ett led i en finansiell reformering, rapporterar Catholic News Agency.

Det består av åtta kardinaler och sju experter inom ekonomi som utses på fem år.

Tidigare har rådet enbart bestått av män, men för första gången är nu sex av de sju ekonomiexperterna kvinnor, vilket noteras av många nyhetsmedier som rapporterar om utnämningarna.

Läs mer Svenske kardinalen Anders Arborelius ger livsråd på nöjessidorna

Två tyska kvinnor

Dessa kvinnor är: Charlotte Kreuter-Kirchhof och Marija Kolak från Tyskland, Leslie Jane Ferrar och Ruth Maria Kelly från Storbritannien, Eva Castillo Sanz och María Osákar Garaicoechea från Spanien.

Den sjunde experten är Alberto Minali från Italien.

Sedan Anders Arborelius blev kardinal har påven Franciskus även utnämnt honom till medlem av Påvliga rådet för främjandet av de kristnas enhet, Kleruskongregationen och Kongregationen för de orientaliska kyrkorna i den romerska kurian.

Läs också Biskop Anders Arborelius: ”Många upptäcker Gud under perioder av isolering

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar