09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrka från 1200-talet säljs - för 175 000 kronor

Utgångspriset för Tösse kyrka är 175 000, men flera intressenter har hört av sig och budgivningen är i gång för den gamla kyrkan. – Intressenterna har blandade idéer om vad de vill göra med den, säger Sune Fransson på Svenska kyrkan i Karlstad.

1 av 4

Många svenskkyrkliga församlingar på landsbygden har problem med att kunna värma upp och även ta hand om sina många kyrkor. I Åmåls församling har man kommit fram till att den gamla kyrkan i Tösse nu bör säljas.

Kyrkan ligger en bit från Åmål, och har bland annat använts till kyrkokonserter sommartid. Det är en vacker medeltida kyrka, och den är ett kyrkligt kulturarv. Det innebär att den inte får ändras på ett väsentligt sätt utan tillstånd från Länsstyrelsen. Området runt kyrkan är att betrakta som fornlämning.

Läs också Här är Sveriges vackraste kyrkoa enligt Dagenläsarna

Utställningslokal

De köpare som nu visar intresse har haft olika idéer om vad de vill göra med lokalen, allt från att ha den till sommarstuga till att använda den som utställningslokal, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att vara supertydliga så att köparen vet vad man får göra med kyrkan, säger Sune Fransson på Karlstad stift.

Tösse kyrka byggdes på 1200-talet. År 1725 byggdes den om och byggdes ut. Den togs ur bruk 1832 och blev då sädesmagasin. Men på 1950-talet bildades en aktionsgrupp för att bevara kyrkan, och den renoverades. Men 2019 togs den ur bruk igen.

Läs också Här är Sveriges populäraste kyrkor att gifta sig i

Bud på 225 000

Kyrkan är cirka 150 kvadratmeter stor. El finns indraget, men den saknar vatten, värme och avlopp.

I dagsläget finns det bud på 225 000 för den gamla kyrkan, berättar mäklaren Anna Johannesson för Dagen.

– Det finns ett tiotal intresserade, säger hon.

På söndag är det visning av Tösse kyrka, och efter visning och budgivning kommer säljaren Åmåls församling att få ta ställning till buden.

– Det är ju lite speciellt i och med att byggnaden är kulturminnesmärkt och skyddad. Köparen får ha en genomgång med länsstyrelsen, säger Anna Johannesson.

Läs även De letar efter sämsta sittplatserna i kyrkan - och följs nu av tusentals

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar