01 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sista tvisten om upphovsrätt i kyrkohandboken nu löst

Svenska kyrkan och rättighetsinnehavarna till kyrkomusikern Harald Göranssons verk har kommit överens om ersättning för de verk i kyrkohandboken som Harald Göransson är upphovsman till.

Det har gått över två år sedan den nya kyrkohandboken, som innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster liksom för kyrkliga handlingar som dop, vigsel och begravning, togs i bruk.

Men samtidigt som församlingar runt om i landet har använt sig av handboken har en utdragen upphovsrättslig process pågått. Nu har parterna kommit överens.

Musiksakkunnig på 1980-talet

– Vi är överens om att Harald Göranssons bearbetningar och musikaliska sättningar till ett antal verk omfattas av upphovsrätt. Vi är också överens om ersättningen för både originalverk och bearbetningar, säger rättschef Maria Lundqvist Norling på kyrkokansliet i Uppsala i ett pressmeddelande.

Den nya kyrkohandboken består av helt nyskrivna texter/böner och musik, men en hel del material finns också kvar från den förra kyrkohandboken som började användas 1986.

Harald Göransson var musiksakkunnig i 1968 års kyrkohandbokskommitté och Svenska kyrkan skriver nu att hans insatser för kyrkohandboken 1986 var "avgörande för den musikaliska helheten, urvalet och för de övergripande musikstrategiska besluten".

Men när 2018 års kyrkohandbok skulle börja användas för drygt två år sedan framförde kompositörens arvingar kritik mot ändringar som hade gjorts i Harald Göranssons verk från 1986.

Arvingarna menade dels att de inte hade gett sitt tillstånd till bearbetningen av musiken, dels att de inte hade erbjudits något avtal om ersättning för de delar som inte hade bearbetats.

Läs mer Biskop Eva Brunne: Knappast en överraskning att vi har ny kyrkohandbok

Distributionen sköts upp

Överenskommelsen som träffades i veckan innebär att en uppdaterad källförteckning kommer att läggas in i alla kyrkohandböcker som säljs från och med nu, samt tryckas i kommande upplagor. Enligt pressmeddelandet kommer uppdateringen också att finnas i pdf-versionen. Dessutom kommer kyrkohandbokens webbverktyg att innehålla uppgifter om Harald Göransson som upphovsman.

Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift kommer även att informeras.

Harald Göranssons arvingar var inte de enda som hade upphovsrättsliga invändningar mot Svenska kyrkans nya handbok. På grund av att två teologer gjorde anspråk på upphovsrätten till två av de nattvardsböner som hämtats från 1986 års kyrkohandbok sköts exempelvis distributionen av kyrkohandboken upp några veckor.

Den konflikten löste sig dock – och nu har alltså även den sista kvarvarande upphovsrättsfrågan fått sitt slut.

Läs mer Nya kyrkohandboken togs i bruk på pingstdagen

---

Kyrkohandboken

  • I mars 2017 – efter mer än tio års arbete – och "blod, svett och tårar längs vägen", som ärkebiskop Antje Jackelén uttryckte det – kunde ett slutgiltigt kyrkohandboksförslag överlämnas.

    I november 2017 godkände kyrkomötet Svenska kyrkans nya kyrkohandbok (som reglerar kyrkans gudstjänster).

    Pingsthelgen 2018 började den att användas – den ersatte då kyrkohandboken från 1986.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar