19 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkor i England upprörda över ny nedstängning


En fyra veckor lång “lock-down” av det brittiska samhället tvingar på nytt kyrkorna att stänga ned gudstjänster och mycket annan verksamhet. Men begravningar kommer även fortsättningsvis att vara tillåtna, med max 30 besökare, uppger BBC.

Premiärminister Boris Johnson har aviserat en ny nedstängning av England i spåren av den andra coronavågen, från 5 november till 2 december. Nya restriktioner kommer att drabba kyrkor och andra religiösa utövare hårt när gudstjänster och annan verksamhet inte längre kan genomföras på grund av begränsningarna för att stoppa smittan.

Såväl katolska, anglikanska som evangeliska företrädare samt muslimer uttrycker sitt missnöje med den nya situationen, uppger BBC.

“Kyrkorna har agerat ansvarsfullt”

– Det är en kännbar smärta att regeringen nu än en gång kräver att offentliga gemensamma gudstjänster ska upphöra, säger katolske kardinalen Vincent Nichols och ärkebiskopen Malcolm McMahon till BBC, och framhåller också att kyrkorna hela tiden har agerat ansvarsfullt och varit covid-säkrade.

Biskoparna tycker inte heller att de har sett mycket till bevis för att indragna gudstjänster verkligen hjälper till att bekämpa viruset.

Förutom begravningar får de brittiska religiösa lokalerna bara användas till verksamheter som individuell bön, radioandakter, barnomsorg och nödvändiga insatser som bloddonationer och matförråd.

Kyrkor säkrare än skolorna

John Steven, direktor för de evangeliska kyrkorna i England, säger till BBC att restriktionerna upplevs som “väldigt orättvisa” av församlingar som har ansträngt sig hårt för att coronasäkra sin verksamhet, och har varit mycket säkrare än exempelvis de gymnasieskolor som fortfarande tillåts att vara i gång.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter