17 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sportigt 25-årsfirande på nätet

Sport for Life fyller ett kvarts sekel: Visionen om en förvandlad idrottsrörelse är fortfarande aktuell

Den kristna idrottsorganisationen Sport for Life firar ett kvarts sekel med ett digitalt event på lördag.

Hur känns det att fylla 25 år?

– Väldigt bra, det visar att det finns en livsvaraktighet i det vi håller på med och att vår grundläggande vision om en förvandlad idrottsrörelse fortfarande är aktuell, säger verksamhetsledaren Johan Lagerbeck till Dagen.

Hur ska det gå till?

– Vi vill hjälpa ännu fler församlingar att bygga relationer med atleter, idrottsledare och med den svenska idrottsrörelsen. Det gör vi till exempel genom att inspirera och erbjuda de som håller på med idrott att nätverka med andra i samma situation.

Vad har hänt under dessa 25 år?

– Massor förstås, men våra sportläger och sportveckor har betytt jättemycket. Tusentals har fått sin första kontakt med kyrkan och många har tagit ställning för Jesus och upplevt frälsning och förvandling. Kaplanutbildningen har också betytt mycket.

Hur kom du själv i kontakt med Sport for Life?

– Jag blev frälst på ett fotbollsläger som min församling i Eskilstuna arrangerade ihop med Sport for Life. Och varje sommar under min uppväxt var jag och min familj med på sportveckorna på Löttorps camping på Öland, berättar Johan Lagerbeck.

– När jag flera år senare satt i Pingst ungs styrelse fick jag kontakt med Sport for Life igen. Under ett par års tid var jag verksamhetsutvecklare och för nästan exakt fem år sedan anställdes jag som verksamhetsledare.

Hur firar ni?

– Genom ett digitalt firande på lördag då vi ger återblickar, men också riktar oss framåt. Paul Kobylarz, som grundade Sport for Life, är med live från USA och Andréas Andersson som tog över efter Paul, medverkar också liksom flera andra.

Hur mår Sport for Life i dag?

– Bra. Arbetet växer, vi har en naturlig plattform i Pingst och vill att församlingarna ska upptäcka de möjligheter som finns. Ett normalt år betjänar vi cirka 2 500 personer i åldern 7-25. Vi har ett 30-tal medlemsförsamlingar och de blir fler.

Vad är er största utmaning?

– Att hjälpa ännu fler församlingar att komma i gång med lokala Sport for Life-arbeten. Det kan ske på många olika sätt beroende vilka förutsättningar som finns. Ett bra sätt är att bilda ett sportråd i församlingen, på samma sätt som det finns missionsråd.

– Sedan finns några frågor som kan vara bra att fundera på: Vilka i vår församling håller på med idrott? Hur kan vi hjälpa dom att växa som lärjungar? Hur kan vi stötta idrottsföreningar i vår stad? Det är en bra början.

----

Fakta: Sport for Life

  • Bildad 1995 av Paul Kobylarz.
  • Betjänar årligen cirka 2 500 barn och unga.
  • Några verksamheter: Sportläger, sportveckor, nätverk och event.
  • Var 2013-2018 en del av Pingst ung.
  • Är sedan 2018 en egen organisation.
  • Verksamhetsledare är Johan Lagerbeck.
  • Ordförande är David Freij.

----Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar