16 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Frankrike redo kontrollera flera moskéer

I ett led att motarbeta islamism har nu Frankrike inlett en insats mot drygt 70 moskéer i landet.

Efter de senaste islamistiska terrordåden i Frankrike, bland annat i en kyrka, väljer nu franska myndigheter att göra en räd mot flera moskéer i landet. Det handlar om drygt 70 moskéer där myndigheterna nu ska se över bland annat finansiering, imamernas bakgrund samt hur de bedriver koranskolor för barn, rapporterar France 24.

Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron har sedan tidigare hållit ett uppmärksammat tal där han förmedlade att islam är en religion i kris. Efter det har han rullat ut en offensiv för att bekämpa islamistisk extremism i landet. Att på det här sättet gripa in mot moskéer som anses vara radikala är ett led i denna politik.

Åtgärder sätts in

En moské har redan stängts ned, efter anklagelser om att ha spridit hatpropaganda. Flera andra åtgärder kommer att sättas in mot ytterligare en rad moskéer, rapporteras det redan i inledningsfasen av denna insats.

Flera politiska förslag diskuteras just nu för att på olika sätt motarbeta grupper som försöker bygga muslimska parallellsamhällen, bland annat har franska imamer fått krav att skriva under på att de respekterar landets sekulära grundvärderingar.

Men Macrons uttalanden om islam har samtidigt väckt stor vrede i flera muslimska länder, med krav på bojkott av franska varor.

Protester i Sverige

Även muslimer i Sverige har protesterat mot Frankrikes nya, tuffare, hållning mot islamism. Nyligen hölls en protest utanför Frankrikes ambassad på Östermalm i Stockholm, där ett 40-tal personer radade upp sig mitt ute på gatan för att hålla fredagsbön.

“Hån mot religion bör förbjudas”, var ett av de budskap som framfördes under denna protestaktion.

Liknande protester har skett mot franska ambassader runtom i världen.

Muslimska män protesterar utanför den franska ambassaden i Stockholm.

---

Fakta: Terror i Frankrike

  • Frankrike har under de senaste åren drabbats av en rad islamistiska terrordåd.
  • I år fick läraren Samuel Paty halsen avskuren efter att ha visat satirbilder på islams profet under lektionstid.
  • Senare klev en terrorist in i en kyrka i Nice och lyckades döda tre gudstjänstbesökare.
  • För fem år sedan dödades 130 personer då islamister slog till på flera ställen samtidigt i Paris.
  • Tidigare hade även satirtidningen Charlie Hebdo attackerats med tolv dödade som följd.
  • Ytterligare fyra personer mördades då judiska mål attackerades.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter