11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Irak gör julen till en allmän helgdag

Beslutet ses som en viktig markering för landets kristna minoritet.

Runtom i världen förbereder sig människor för att fira jul, en tradition som främst uppmärksammas av kristna till minne av Jesus födelse.

I Irak, med muslimsk majoritet, har reglerna kring julledighet sett lite olika ut under årens lopp. Kristna har sedan länge fått vara lediga över julen, men enligt den katolska tidskriften CruxNow har Iraks parlament nu fattat beslut om att göra den 25:e december till en allmän nationell högtid där alla får ledigt.

Viktig symbolik

Tidskriften berättar att för många av landets kristna ses det här som en viktig symbolhandling och är en markering att de inte ska betraktas som andra klassens medborgare.

Samtidigt är Iraks kristna en utsatt minoritet som under 2000-talet utsatts för en rad plågor, inte minst tilltog förföljelsen kraftfullt under Islamiska statens folkmord som riktades mot de icke-muslimska minoritetsgrupperna i landet.

Sedan USA:s invasion av landet år 2003 har antalet kristna i landet minskat avsevärt, från 1,5 miljoner till dagens 300 000. De flesta kristna irakier är katoliker och ortodoxa.

---

Fakta: Jul

  • Julen är en kristen högtid som firas för att uppmärksamma Jesus födelse.
  • I Sverige har vi valt julafton, den 24:e december, som den viktigaste dagen under helgtiden.
  • Men i många andra länder är det snarare juldagen, den 25:e december, som är i fokus för firandet.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter