21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Högläsning live av hela NT - under en helg

Carl-Vilhelm Hasselgren och pingstkyrkan i Eskilstuna vill starta det nya året på allra bästa sätt

Tjugo timmars livesänd högläsning ur hela Nya testamentet blir det från pingstkyrkan i Eskilstuna kommande helg.
– Vi vill starta det nya året på allra bästa sätt med ett coronasäkert evenemang, berättar pastor Carl-Vilhelm Hasselgren.

Satsningen är en del av den bönevecka som pågår under hela veckan i pingstkyrkan i Eskilstuna, och arrangemanget är ett samarbete med tre andra församlingar.

– Tillsammans med Elimkyrkan (Equmeniakyrkan) och Fristadskyrkan (Evangeliska frikyrkan), som båda finns här i Eskilstuna, samt Pingst Ärla, vill vi proklamera Guds ord över vår kommun, förklarar Carl-Vilhelm Hasselgren.

Vill ge energi

En annan anledning som gör det extra angeläget att göra en satsning med Bibeln i fokus, är att visa att det går att göra mycket bra och konstruktivt också under en pandemi, som annars ligger som ett grått täcke över samhället.

– För många människor, också inom kyrkan, innebär pandemin påfrestningar av olika slag. Då är det viktigt att vi som kyrkor hittar sådant som ger energi. Och att läsa Bibeln tillsammans ger energi och det är även ett sätt att nå utanför kyrkans väggar.

Högläsningen startar på fredag klockan 16 och avslutas på söndag klockan 11, och det blir avbrott i läsningen sena kvällar och nätter. På så sätt räknar man med att ta sig igenom hela Nya testamentet.

Alltihop livesänds på Facebook och Youtube så att så många som möjligt kan följa med via mobilen eller datorn.

– Förutom när vi startar på fredag kväll med några ungdomar som läser ungefär tio minuter var, har vi plats för fyrtio personer som läser en halvtimme var under de sammanlagt 20 timmar som vi håller på, berättar han för Dagen.

Coronasäkert upplägg

Arrangemanget är coronasäkrat på så sätt att bara tre eller fyra personer kommer att vara på plats åt gången i den sidosal i pingstkyrkan där läsningen äger rum. Vanan att sända direkt i sociala medier har underlättat planeringen.

– Under hela pandemin har vi sänt våra söndagsgudstjänster direkt på Facebook och Youtube, så tekniken känner vi oss ganska hemma med, konstaterar Carl-Vilhelm Hasselgren och betonar betydelsen av att hålla bibelläsandet och bönen i gång, inte minst i början av ett nytt år.

– På söndag är det dessutom passande nog Bibelns dag, då många församlingar och kyrkor runt om i landet uppmärksammar Bibeln på ett alldeles speciellt sätt. Därför tycker vi att detta kommer i rätt tid.


Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar