Nyheter

Smittan tilltar i Israel trots rekord i vaccinering

Ultraortodoxa judar kritiseras för att motsätta sig restriktioner och bidra till smittspridningen

TEL AVIV. Poliser och ultraortodoxa judar drabbar samman över hela Israel när polisen försöker driva igenom att covid-restriktionerna följs. En växande israelisk opinion lägger skulden på den ultraortodoxa sektorn för att smittspridningen ökar – trots landets framgångsrika massvaccinering.

Våldsamma kravaller har de senaste dagarna rasat i flera israeliska städer och stadsdelar där främst ultraortodoxa judar bor. Poliser går in i områdena för att stänga religionsskolor som är öppna illegalt under Israels nedstängning – och möts av folkmassor som kastar sten och avfall mot dem.

I Bnei Brak, en ultraortodox förstad till Tel Aviv, satte massan eld på en buss medan andra brände soptunnor på gatorna. Elden spred sig och flera byggnader måste utrymmas. Upprörda invånare attackerade en polis som sköt i luften för att skingra angriparna.

Polisen använde vattenkanoner och chockgranater – och ultraortodoxa politiker anklagar poliserna för brutalitet.

– Polisen bär skulden för den katastrof som äger rum i vår stad sedan flera dagar, sade Abraham Rubinstein, borgmästare i Bnei Brak, som själv angreps av folkmassan när han manade till lugn.

Oproportionerligt stor andel av offren

Läget har varit spänt i de ultraortodoxa områdena ända sedan pandemin bröt ut för snart ett år sedan. Många av invånarna där håller sina skolor öppna, de fortsätter med bröllop och begravningar som har hundratals, ibland tusentals deltagare.

Samtidigt utgör ultraortodoxa en oproportionerligt stor del av pandemins offer, både döda och svårt sjuka. De är cirka 10 procent av landets befolkning, men 40 procent av de smittade – och tar upp många av platserna på intensivvården.

En stor israelisk opinion ser därför de ultraortodoxa som “skyldiga” till att smittspridningen ökar i rask takt trots att Israel redan vaccinerat runt 30 procent av sin befolkning. Den högsta andelen i världen, en framgångsrik massvaccinering som väcker internationell beundran.

Premiärminister Benjamin Netanyahu får beröm, även av sina motståndare, för hur han hanterar vaccineringen. Men samtidigt stark kritik för att han av politiska skäl inte ser till att coronareglerna följs också av de ultraortodoxa. Deras rabbiner tillåts till exempel bestämma själva att religiösa skolor ska vara öppna, medan skolorna i resten av landet är stängda.

Ser mellan fingrarna

Netanyahu, som är beroende av de ultraortodoxa partiernas stöd, ser mellan fingrarna med detta. Och han kommer att behöva dem också efter valet den 23 mars.

– Jag förväntar mig att alla Israels medborgare respekterar säkerhetsreglerna. Det innefattar alla sektorer, också den ultraortodoxa, säger Netanyahu, men hans kritiker anser att det är tomma ord.

– Vi förlorar liv för att reglerna inte upprätthålls av politiska motiv, säger försvarsminister Benny Gantz som är Netanyahus politiske rival.

När polisen nu griper in för att åtminstone försöka stänga några skolor möts den av våldsamt motstånd. Kravallerna och sammandrabbningarna ökar upprördheten hos de nära 90 procent av israelerna som inte är ultraortodoxa.

“Vi kommer att minnas bilderna på enorma ultraortodoxa bröllop i Bnei Brak när människor i sekulära städer fick böter för att de tog av munskyddet på gatan. Och hur ultraortodoxa barn gick till skolor som höll öppet illegalt, medan sekulära föräldrar tvingades stanna hemma med sina barn. Och hur livet stannade av i städer med den lägsta smittspridningen medan det fortsatte som vanligt i ultraortodoxa områden där smittspridningen är i särklass högst”, skriver krönikören Sima Kadmon i den ledande israeliska tidningen Yediot Ahronot.

Hennes krönika är ett av många uttryck för den växande kritiken mot den ultraortodoxa minoriteten – som hon till och med anklagar för att sätta andra israelers liv i fara. Dels genom att sprida smitta, dels genom att lamslå landets sjukvård med sina många covid-sjuka.

Tredje nedstängningen

Israel har nu en tredje nedstängning sedan pandemin startade. Skolor och stora delar av näringslivet är stängda liksom restauranger, kaféer och kulturlivet. Vaccineringen fortsätter i snabb takt, rekordet är 250 000 vaccinerade på en dag, men smittspridningen fortsätter. Den brittiska covid-mutationen står redan för 40 procent av alla smittade i Israel och man har också identifierat varianter från Sydafrika och Los Angeles.

Den internationella Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv stängdes natten till tisdagen för minst en vecka. Detta för att försöka stoppa inflödet av nya varianter av coronaviruset.

---

Fakta: 30 procent vaccinerade i Israel

  • Israel har 9,2 miljoner invånare, nästan lika många som Sverige.
  • Mer än 30 procent av medborgarna har fått minst en dos vaccin, 14 procent har fått två doser. Det är den högsta andelen i världen. Tvåa på listan ligger Förenade arabemiraten där 23,5 procent fått den första sprutan och 2,5 procent den andra.
  • Sammanlagt har 3,8 miljoner doser vaccin injicerats i Israel.
  • Siffrorna är från den 25 januari och kommer från en databas kopplad till det brittiska Oxford-universitetet.

---

Fler artiklar för dig