05 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nyhem och Torp laddar för digital midsommarvecka

Nu är det digitala programmet spikat för de två stora frikyrkliga konferenserna Nyhemsveckan och Torpkonferensen 2020.

1 av 6

Pingströrelsens Nyhemsvecka utanför Jönköping och Evangeliska frikyrkans Torpkonferens utanför Örebro är två institutioner i svensk frikyrklighet under midsommarveckan. Allt var klappat och klart med årets program när coronakrisen slog till och arrangörerna tvingades tänka om.

Husvagn hemma på infarten

Nu satsar båda konferenserna på att nå nya och gamla besökare digitalt – framtvingat av pandemin. Arrangörerna hoppas också att lokala församlingar ska samlas i mindre grupper runt omkring i landet för att titta tillsammans – och att många ska interagera med bilder och inlägg hemifrån via sociala medier.

– Vi hoppas att folk ska skicka in bilder på Instagram med "sitt Torp". Vi har hört att en del kommer att ställa upp sin egen husvagn på husinfarten och att andra samlar sin församling. Vi hoppas att vi ska kunna ge "Torpkänslan", säger Kate Almroth, kommunikationschef hos Evangeliska frikyrkan.

Några "bedjare" kan ändå dyka upp på konferensområdet, det har man hört rykten om.

Grilltips till församlingar

Pernilla Olsson, programkoordinator för Nyhemsveckan, hoppas att församlingar i pingströrelsen till exempel ska samlas till grillkväll och liknade vid onsdagskvällens mer församlingsinriktade digitala gudstjänst. Konferensledningen levererar grilltips via sociala medier.

På torsdagen blir det en kvällsgudstjänst som riktar sig än mer till nya tittargrupper med bland annat Sebastian Stakset som medverkande.

– Vi hoppas på fyra dagar med något för alla. Från de yngsta till de äldsta, säger Pernilla Olsson.

Nyhemsveckan direktsänder via webben, måndag-torsdag under nästa vecka. Man bjuder på gudstjänster med predikan och lovsång, bibelstudier samt barn- och ungdomssändningar från konferensområdet i ett dagsprogram som liknar det ordinarie konferensupplägget. Varje kväll blir det också en bibelkunskapstävling "Bible Tournament" mellan två ungdomslag, sända via kristna tv-kanalen TBN Nordic.

Det mesta kommer att sändas från den mindre Stråkenhallen på Nyhemsområdet, där bokförsäljning med mera brukar ske annars, och hela upplägget blir lite mer tv-anpassat än annars, uppger Pernilla Olsson.

"Morgon med Torp"

Torpkonferensen webbsänder måndag-söndag, alltså även över midsommarhelgen, och startar varje dag med programmet "Morgon med Torp", där missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss tar emot gäster. Vidare blir det webbinarier kring olika frågor samt kvällstid "Höjdpunkter från förr", vid sidan av barn- och ungdomsprogram.

Internationella gäster som skulle ha besökt de vanliga konferenserna har fått avbokas.

På Nyhemsveckans kvällsmöten medverkar bland andra Niklas Piensoho, Sebastian Stakset, Lina Nielsen, Daniel Alm samt Anne-Jorid Aghnell.

Förmiddagarnas bibelstudier på Nyhem har temat "Jesus över allt" och utgår från Kolosserbrevet i Bibeln. Talare blir Joel Macinnes från Centro i Göteborg, docent Mikael Tellbe från Akademi och Ledarskap samt Martina Prosén, teolog och doktorand i missionsvetenskap.

Skapelsen, själen, samtiden

Tre eftermiddagar blir det olika temasändningar kring "skapelsen", "själen" och "samtiden", där pastor Andreas Wessman samlar gäster till samtal. Tv-kanalen TBN Nordic sänder dessutom studioprogram från Nyhem varje kväll

Evangeliska frikyrkan och Torp har i år temat "Ge helande och hopp vidare", en utveckling av förra årets tema med inriktning på andra människor. Man satsar varje kväll på "Höjdpunkter från förr" och bjuder på bandade inslag med förkunnare som Egil Svartdahl från 2013, Philip Yancey 2008, Linalie Newman om helande och hopp, Britta Hermansson 2019, samt en predikan av evangelisten Frank Mangs från 1967. På onsdagen blir det också en livesänd lovsångskväll.

Tisdag-torsdag hålls webbinarier där EFK:s Sverigeprogram leder samtal om hur det är att vara församling och fira gudstjänst i coronatiden, hur man får till det med i tron i familjen, liksom vad det innebär att vara en missionell gemenskap. Bland annat Markus Sand samlar gäster. Internationella programmet tar upp missionen i covid-19:s spår och pratar en dag om barns rättigheter i världen.

Det ska vara möjligt för den som tittar att ställa frågor från sin dator om man är inloggad.

Förbön på båda konferenserna

På både Nyhem och Torp går det att få kontakt för förbön via de digitala verktygen. På Torp finns även möjlighet att via webbsidan boka tid för telefonsjälavård. Torp har också en digital böneskål och en bönestafett med så kallad 24/7-bön där man via Bönehuset på Instagram kan följa livesändningar från olika församlingar i landet som finns med.

Tusentals besökare brukar bo i husvagn, delta i gudstjänster och andra aktiviteter. Men i år kommer endast ett fåtal att lösa av varandra på konferensområdena för att medverka i webbsändningarna.

"Förväntan i luften"

Arrangörerna är laddade.

– Vi hoppas kunna nå nya människor genom nya kanaler, och samtidigt få ge inspiration in i församlingsarbetet. Vår förhoppning är att få ge en känsla av Nyhem fast man inte är där på plats, säger Pernilla Olsson, programkoordinator för Nyhemsveckan.

Hon hoppas att många församlingar ska länka till sändningarna för att nå nya människor.

Kate Almroth, kommunikationschef hos EFK:

– Vi känner en förväntan i luften och tror att vi ska kunna överbrygga den sociala distansering vi är tvingade till. Vi vill sprida helande och hopp i en tid som denna.

---

Här hittar du Nyhems och Torps webbprogram

  • Konferensernas Youtubekanaler hittas via www.nyhemsveckan.se samt www.torpkonferensen.nu eller direkt via Youtube.
  • Där finns också dagsprogrammen i sin helhet med tidpunkter, talare och er information om innehållet.
  • Nyhemsveckan tolkas till engelska och farsi. Sändningarna går att se även i efterhand.
  • Barn och ungdomar har sina egna program och poddar. Facebook och Instagram är också sändningskanaler.
  • Från Nyhemsveckan sänder närradion, Radio Nyhem, även i år.

---

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter