Nyheter

Många kristna profiler drabbade av Instagrambedragare

Försöker locka pengar genom att utge sig för att vara kristna profiler

Den senaste tiden har ett stort antal församlingsmedlemmar runt om i Sverige utsatts för bedrägeriförsök på sociala medier. I Stockholm har till exempel församlingsmedlemmar kontaktats av någon som utgav sig för att vara församlingsföreståndarens hustru.

Dagen berättade tidigare i veckan om Marie Szili i Ljungby som nyligen kontaktades av en individ på Instagram som utgav sig för att vara artisten och evangelisten Sebastian Stakset. Bedragaren ville att Marie Szili skulle skänka pengar till ett barnhem, men hon gick inte på bluffen utan polisanmälde i stället händelsen. Efter publiceringen har Dagen varit i kontakt med ett tiotal andra personer som har utsatts för snarlika bedrägeriförsök.

Flera personer från Vetlandatrakten har blivit kontaktade av “Sebastian Stakset”, “Tigleth Malkey” (riksevangelist inom pingströrelsen) och “Joakim Lundqvist” (Livets ords föreståndare). En person, som liksom Marie Szili bor i Ljungby, berättar att hon har fått tre förfrågningar från falska “Sebastian Stakset” som har velat följa henne på Instagram.

Liknande kontaktförsök har även gjorts i Värnamo medan en kvinna i Jönköpingstrakten själv skickade en vänförfrågan till en person som hon trodde var Sebastian Stakset.

“‘Han’ svarade och frågade vad jag hette och var jag bodde. När han fick min förfrågan kände han att han skulle be för mig. Gud hade då svarat att jag bad för oengagerat. Gud hade också visat honom vad som skulle hända mig. Jag skulle få lida och få sorg. Det enda som hjälpte var bön och fasta. Så skulle jag donera pengar till ett barnhem i Västafrika. Han skulle leda mig steg för steg. Då svarade jag att jag skulle fråga Jesus och min man. Sedan blockerade jag honom, men fick ändå en vänförfrågan. Tyckte det var konstigt så jag sökte på Sebastians namn och fick då upp att han hade många Instagramadresser”, skriver kvinnan till Dagen.

Skärmdump från Instagram.

Falskt konto med föreståndarens hustru

Flera av bedrägeriförsöken har alltså skett i Småland. Men även i andra delar av landet har individer drabbats.

En kvinna i Halmstad berättar att hon har fått flera förfrågningar från “Sebastian Stakset” och “Joakim Lundqvist”, men även från fejkkonton för utländska pastorer som Shelley Giglio, Brian Houston, Beth Moore och Jentezen Franklin liksom sångaren Martin Smith.

I såväl Dalarna som i Stockholmsregionen har det också förekommit bedrägeriförsök.

En person i Stockholm berättar att hon hade en lång konversation med @sebastainstakset9 på Instagram. Kvinnan delade dessutom med sig av sitt telefonnummer innan hon insåg att hon höll på att bli lurad. Kvinnan verkar dock inte ha blivit av med några pengar.

Det finns även exempel på när bedragarna har försökt att “nästla sig in” i församlingar. I en kyrka i Stockholm kontaktades flera av församlingsmedlemmarna på Instagram av någon som utgav sig för att vara föreståndarens hustru. Bedragaren hade gjort ett fejkkonto med hennes bilder och frågade först om mobilnummer och sedan ville bedragaren att församlingsmedlemmarna skulle gå in på en länk som personen skickade.

Skärmdump från Instagram.

Har varnat för falska konton

Dagen har samtidigt varit i kontakt med flera personer som har insett att någon har skapat falska konton i deras namn.

En person, som är engagerad i hjälpverksamhet utomlands, berättar att det har samlats in pengar i hans namn. En annan person, som också driver arbeten utomlands, förklarar att han har anmält en handfull falska Instagramkonton de senaste två veckorna. Enligt denna person verkar det som att bedragaren, eller bedragarna, byter ut en siffra eller lägger till ett understreck när nya konton skapas.

Båda personerna berättar för Dagen att de, när de har fått information om bluffen, har försökt att varna potentiella offer för bedrägeriförsöken.

Såväl Sebastian Stakset som Tigleth Malkey har också varnat för bedrägerierna i sina officiella kanaler.

Många av personerna som Dagen har varit i kontakt med berättar att de har anmält de falska kontona till Instagram. I några fall har kontona plockats bort, men i flera fall finns de kvar.

Fler artiklar för dig