15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

70 kristna fångar frisläppta i Eritrea

Open Doors pekar ut Eritrea som ett av de länder där kristna förföljs som värst. Men nyligen kom goda nyheter.

Det är organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) som berättar nyheten att 70 kristna fångar har släppts i Eritrea, varav vissa ska ha varit fängslade i över ett årtionde.

De frisläppta fångarna ska ha haft olika bakgrund, där vissa är pingstvänner och andra ortodoxt kristna. Bland annat omnämns sex kvinnor som ska ha haft en gudstjänst ute i det fria som de spelade in och sedan spred vidare på sociala medier. De arresterades i september, men ingår nu i det större sällskap som släpps från fångenskapen.

Vända bort blickar

“CSW välkomnar att de här kristna eritreanerna släpps fria, de har frihetsberövats utan åtal och domar och skulle aldrig ha fängslats”, kommenterar Mervyn Thomas från CSW.

Han spekulerar också i att frigivandet kan vara ett sätt att få världens blickar bort från de uppblossade striderna i Tigrayprovinsen i norra Etiopien, en konflikt som Eritrea dragits in i.

Eftersom Eritrea är ett stängt land är det svårt att verifiera uppgifterna som kommer därifrån. Flera nyhetsmedier har rapporterat om frisläppandet av de 70 fångarna, där alla refererar till CSW:s uppgifter.

Kritik från Open Doors

Trots att Eritrea har en stor kristen befolkning, drygt 60 procent, hamnar landet på plats sex i Open Doors senaste rankning över länder som förföljer kristna värst. Landet går under öknamnet “Afrikas Nordkorea” och har sedan länge kontrollerat sin befolkning. Många eritreaner har också valt att fly, inte minst i Sverige finns det en stor grupp exil-eritreaner.

Patriark i husarrest

När det gäller att kontrollera religiösa organisationer så har den eritreansk-ortodoxa kyrkans patriark, Abune Antonios, suttit i husarrest sedan år 2006. Utöver det finns det också många politiska fångar i landet, varav flera suttit frihetsberövade utan åtal under mycket lång tid. I Sverige är det främst hanteringen av Dawit Isaak som många känner till. Han har suttit frihetsberövad sedan 2001.

---

Fakta: Eritrea

  • Eritrea är ett litet land på Afrikas horn, som fick sin självständighet efter ett blodigt krig med grannlandet Etiopien.
  • Landet beskrivs som en hårdför diktatur och trots att en majoritet betraktar sig som kristna anser Open Doors att det pågår en extrem förföljelse av troende.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar