16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

SD i Trelleborg kräver att anställda ska handhälsa

SD:s förslag att man av religiösa skäl inte ska kunna neka ett handslag från någon av det motsatta könet, röstades igenom i Trelleborg. Nu återstår det att se hur förslaget rimmar med religionsfriheten.

Tajmingen kanske inte var den rätta, då vi befinner oss mitt i en pandemi där handhälsning ses som olämpligt. Men beslutet att alla som är anställda av Trelleborgs kommun måste kunna handhälsa på människor av det motsatta könet är en debatt som tidigare varit mycket het.

Främst har exemplen handlat om muslimska män som inte vill ta kvinnor i handen.

SD-förslag

Det var år 2019 som SD:s oppositionsråd Helmuth Petersén föreslog att kommunen inte skulle anställa personer som vägrade hälsa en person av det motsatta könet med ett handslag, något som alltså skulle kunna motiveras utifrån religiösa eller kulturella skäl.

– För en klar majoritet av våra väljare är det här en ganska viktig sak, att man tar seden dit man kommer, säger Helmuth Petersén till SVT.

Frågan är bara om en kommun har rätt att fatta det här beslutet, eftersom det kan strida mot religionsfriheten.

– Om det strider mot grundlagen får det överklagas, är Helmuth Peterséns kommentar.

Fick skjutas upp

Beslutet kunde röstas igenom tack vare att Moderaterna gav det sitt stöd, samt att Kristdemokraterna inte deltog i beslutet. Egentligen togs beslutet redan i december år 2019, men de formella beskeden från kommunfullmäktiges sammanträde fick skjutas upp på grund av en teknikalitet som berörde en helt annan fråga.

Socialdemokraterna i Trelleborg är kritiska till beslutet.

– Det finns inget annat syfte än att man vill gå emot lagstadgad religionsfrihet och på det sättet peka mot specifika grupper i samhället, säger oppositionsrådet Lennart Höckert (S) till SVT.

Att beslutet nu klubbas igenom mitt under en pandemi ses också som märkligt. Från SD:s sida menar man dock att man får se det här på ett mer långsiktigt sätt och att man just nu inte kan tvinga människor att hälsa på varandra med handen, med hänsyn till de rådande coronarestriktionerna.

---

Handhälsning och religion

  • I flera religiösa traditioner ska man inte hälsa med handen på en person av motsatt kön.
  • Framför allt är det inom konservativa grenar av islam och judendom det här förekommer.
  • I flera länder i västvärlden har det blivit någon slags kulturkrock, då handlingen ses som diskriminerande.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar