Nyheter

Historiskt när påven besökte storayatollan

Mötet beskrivs som historiskt. Under dag två av sin Irakresa besökte påve Franciskus storayatollan Ali al-Sistani i den heliga staden Najaf.

Irak — Säkerhetspådraget var massivt när bilkonvojen banade väg genom Najaf i centrala Irak. Påve Franciskus klev ut i en av den heliga stadens trånga gränder och in i storayatollan Ali al-Sistanis anspråkslösa kontor.

Mötet mellan den katolska kyrkans överhuvud och storayatollan beskrivs som historiskt. Franciskus har försökt stärka Vatikanens interreligiösa relationer och har tidigare träffat höga sunnimuslimska företrädare i flera länder.

2019 undertecknade han en deklaration om "mänskligt broderskap" tillsammans med Ahmed al-Tayeb, storimamen av al-Azar. Inför besöket i Najaf har det spekulerats i att en liknande deklaration ska signeras med shiamuslimske al-Sistani.

Under knappt en timme talades al-Sistani och Franciskus vid på tu man hand. Inga journalister tilläts närvara vid mötet.

90-årige al-Sistani är liksom 84-årige Franciskus känd för sitt engagemang i sociala frågor. 2019 ställde han sig bakom den folkliga proteströrelse som krävde utbyggd välfärd och stopp för korruption.

Påvens resa fortsätter nu till Ur, en av världens första städer och patriarken Abrahams födelseort.

Fler artiklar för dig