Nyheter

Franklin Graham uppmanade att ta vaccin - får kritik

[object Object]
Enligt Franklin Graham skulle Jesus troligtvis ha förespråkat covidvaccin om han hade vandrat på jorden i dag. Pastorns uttalande har vållat stor uppståndelse i USA.

Ungefär 70 procent av amerikanerna uppger att de tänker vaccinera sig mot covid-19. Men skillnaden är stor mellan demokrater och republikaner där de sistnämnda är betydligt mer skeptiska.

I onsdags kommenterade Franklin Graham, som är en uttalat republikan, den pågående debatten genom att ta Jesus som exempel.

“Medier och andra har frågat om min åsikt. Jag har till och med fått frågor om Jesus skulle ha varit en vaccinförespråkare om han hade vandrat fysiskt på jorden i dag. Mitt svar är att baserat på liknelsen om den barmhärtige samariern i Bibeln och jag skulle säga att jag tror att Jesus Kristus skulle uppmana människor att använda vacciner och läkemedel för att behandla de som lider och rädda liv.”

Responsen lät inte vänta på sig – hittills har inlägget fått fler än 21 000 kommentarer samt nästan 60 000 reaktioner.

Fler positiva kommentarer efter hand

Enligt Religions News Service har Franklin Grahams statusuppdatering samtidigt blottlagt en klyfta mellan evangelikaler varav många är skeptiska till covidvaccinet. En färsk undersökning från Pew Research visar till exempel att endast 54 procent av vita evangelikaler “säkert eller troligtvis” tänker vaccinera sig.

“Jag förlorade precis all respekt för dig när du sprider sådant skräp som att säga att Jesus skulle ha tagit vaccinet, det är en djävulsk lögn!”, skrev en person på Facebook.

Religions News Service uppger att majoriteten av kommentarerna var negativa i början. Men efter hand tog de positiva över.

Jesus hade inte behövt ta vaccinet

Franklin Graham leder hjälporganisationen Samaritan’s Purse som har fått sitt namn från liknelsen om den barmhärtige samariern. I Facebookinlägget hänvisar Franklin Graham också till arbetet mot covid-19 som bedrivs av Samaritan’s Purse.

“Vacciner har fungerat mot polio, smittkoppor, mässling, influensa och många andra dödliga sjukdomar – varför inte mot detta virus? Eftersom det finns olika vacciner tillgängliga är min rekommendation att människor gör efterforskningar, pratar med sin läkare och ber över det för att avgöra vilket vaccin, om något, som är rätt för dem.”

Franklin Graham skriver dessutom att både han och hustrun har tagit covidvaccinet. Men han klargör att Jesus “självklart inte” hade behövt ta vaccinet om han hade vandrat på jorden i dag eftersom han är Gud.

Detta är inte första gången som Franklin Graham uttalar sig positivt om covidvaccinet. Redan i december, när de första doserna vaccin började ges till sjukvårdspersonal i USA, tackade han Gud “för de goda nyheterna”. Samtidigt tackade han också Donald Trump, Mike Pence och alla experter som hade jobbat med att ta fram vaccinet.

Även den gången fick hans inlägg tiotusentals reaktioner.

---

Fakta: Franklin Graham

  • 68-årige Franklin Graham är son till världsevangelisten Billy Graham.
  • Franklin Graham leder såväl Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) som Samaritan’s Purse.
  • Franklin Graham har i flera års tid varit en varm anhängare av USA:s tidigare president Donald Trump.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig