Nyheter

Ärkebiskopen i Hamburg tar time out efter kritik

Stefan Hesse tar konsekvensen av den kritik han fått i utredning om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Tyskland

Tysk ärkebiskop Stefan Hesse tar time out med påvens godkännande
Hamburgs katolske ärkebiskop Stefan Hesse har beviljats time out av påven Franciskus. Detta efter att Hesse fått skarp kritik i en utredning om sexuella övergrepp i ärkestiftet i Köln, där han arbetade i flera år.

Innan Stefan Hesse blev ärkebiskop i Hamburg var han personalchef och generalvikarie i ärkestiftet i Köln, som utredningen omfattar.

I utredningen som släpptes den 18 mars, och som Dagen tidigare skrivit om, sägs att Hesse under sin tid i Köln har brustit i att utföra sin plikt när det gäller handläggningen av fall som rör sexuella övergrepp.

Erkänner misstag

I klartext betyder det att han ska ha underlåtit att inleda kyrkliga processer för att klara upp anklagelser om sexuellt utnyttjande och i flera fall inte ha rapporterat till åklagarmyndigheten eller Vatikanen, skriver Signum.

Enligt nyhetsbyrån AP erkänner Stefan Hesse att han “begått misstag” i det förflutna och han ber om ursäkt för att han genom sina handlingar orsakat offer och deras anhöriga lidande. Han förnekar dock en del av kritiken.

– Jag har aldrig varit delaktig i några mörkläggningar. Trots detta är jag beredd att ta min del av ansvaret, har han tidigare sagt i en kommentar.

Beredd att avgå

Stefan Hesse har vänt sig till påven Franciskus med sin avgångsansökan och erbjudit att med omedelbar verkan skiljas från sitt uppdrag som ärkebiskop i Hamburg. Påven beviljar honom time out, men inget sägs om hur länge den ska pågå.

Frågan om när, eller om, Franciskus godkänner att Stefan Hesse avgår står därför tills vidare öppen.

Stefan Hesse har varit ärkebiskop i Hamburg sedan i januari 2015. Med sina 54 år är han den yngste katolske biskopen i Tyskland, och han har gjort sig känd för sin frispråkighet i sociala och religiösa frågor.

Större öppenhet

För några år sedan uttryckte Hesse att han är tveksam till homoäktenskap. Samtidigt sa han då att kyrkan behöver vara mer välkomnande till alla människor, även homosexuella:

– När dessa människor närmar sig oss, då vill vi som kyrka finnas där för dem, sa Stefan Hesse.

Påve Franciskus har utsett generalvikarie Ansgar Thim, 63 år, att sköta ärkestiftets i Hamburg förvaltning i Hesses frånvaro.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig