29 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Brittiska kyrkoledare varnar för vaccinpass

Tusentals kyrkliga ledare kallar förslaget för “medicinsk apartheid”

Fler än 1 000 brittiska präster och pastorer från olika samfund varnar landets premiärminister för att införandet av vaccinpass innebär en “oetisk form av tvång”. Dessutom banar det väg för ett övervakningssamhälle.

Budskapet framförs i form av ett öppet brev som tidningen Independent rapporterar om. De fler än 1 000 kyrkliga ledare som undertecknat protestbrevet kommer från en rad olika kristna trosinriktningar. Agerandet är en reaktion på ett förslag om vaccinpass som lades fram av premiärminister Boris Johnsons konservativa parti tidigare i april.

“Medicinsk apartheid”

Bakgrunden till diskussionen om vaccinpass är att när samhället lättar på coronarestriktionerna blir frågan om intyg som kan säkerställa att en person är vaccinerad aktuell. Ska det krävas ett vaccinpass för att få tillträde till olika offentliga tillställningar i framtiden? Det är mot dem som svarar ja på den frågan som de kyrkliga brevskrivarna vänder sig.

Undertecknarna anser att ett sådant regelverk innebär “medicinsk apartheid”. I förlängningen hotar införandet av ett vaccinpass hela den liberala demokratin som vi känner den, anser kritikerna. Dessutom ger den regeringen möjlighet att använda teknologi för att “kontrollera specifika delar av medborgarnas liv”.

“Detta kan utgöra ett av de farligaste politiska förslagen som någonsin lagts fram i hela den brittiska politiska historien”, skriver de kyrkliga företrädarna.

Kan släppa in folk ändå

Skulle det dessutom införas en lag som kräver vaccinpass för kyrkobesökare, hotar prästerna och pastorerna att helt enkelt strunta i den och släppa in folk i kyrkan ändå.

Även inom regeringspartiet har förslaget mött hårt motstånd. Mer än 70 konservativa parlamentsledamöter har tagit strid mot vaccinpasset. Labourledaren Keir Starmer å sin sida är bekymrad över att ett vaccinpass skulle kunna innebära diskriminering av arbetslösa, rapporterar Independent.

---

Fakta: Vaccinpass

  • Ett vaccinpass är ett intyg på att innehavaren har fått vaccin mot coronaviruset.
  • Vaccinpass kan göra det möjligt att reglera exempelvis resor eller inträde till evenemang beroende på vilka som har fått vaccin.
  • Flera länder har redan infört det och i EU ska varje medborgare få möjlighet att få ett vaccinpass 26 juni.

---

Urban Thoms

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar