Nyheter

Våg av antisemitism sköljer över Västeuropa

[object Object]
I flera städer har det skanderats antisemitiska slagord sedan våldet eskalerat i Mellanöstern. I England har också en rabbin attackerats och fått föras till sjukhus.

“Khaybar khaybar ya yahud ...”. Den ökända antisemitiska ramsan med budskapet om att Muhammeds armé ska slå till mot judarna har ekat på flera platser i Västeuropa den gångna veckan, exempelvis i Bryssel, London och Berlin.

Ramsan refererar till ett historiskt slag under profeten Muhammeds levnad där judar led nederlag och dödades i staden Khaybar. Att de här referenserna nu dyker upp på gator och torg i Västeuropa har att göra med att konflikten blossat upp mellan israeler och palestinier. I en rad städer har det hållits pro-palestinska manifestationer där man på vissa håll även skanderat antisemitiska slagord.

I den engelska staden Essex har en rabbin misshandlats utanför sin synagoga av två yngre killar. I London har fyra personer arresterats efter att ha åkt runt i en bil där de viftat med palestinska flaggor och skrikit ut hatbudskap riktat mot judar. Flera antisemitiska inslag ska också ha funnits i de pro-palestinska demonstrationerna i London.

Ska lagföras

Även i Tyskland har en rad misstänkta antisemitiska hatbrott rapporterats in efter att det hållits demonstrationer i ett flertal städer. Nu reagerar också ledande politiker som menar att det här är oacceptabelt, inte minst med tanke på Tysklands historia med Förintelsen som den stora skamfläcken.

– Vi kommer inte att tolerera att man bränner israeliska flaggor på tysk mark eller attackerar judiska byggnader, säger inrikesminister Horst Seehofer.

Han har reagerat starkt på de antisemitiska slagord och banderoller som gått att se i de palestinavänliga demonstrationerna och menar att hatbrott kommer att lagföras.

– Alla som sprider antisemitiska hatbudskap kommer att få känna av lagens fulla kraft, är hans budskap.

Flaggbränning i Stockholm

I flera andra städer i Västeuropa utspelar sig liknande scener, där protester mot Israels bombattacker i Gazaremsan blandas upp med vissa antisemitiska inslag, där gränsdragningen inte alltid är helt lätt att dra.

Även i Sverige har det hållits protester mot Israel, där man i Stockholm bland annat eldat upp en israelisk flagga.

---

Fakta: Konflikten i Mellanöstern

Den senaste veckan har konflikten mellan israeler och palestinier blossat upp igen.

Hamas har skjutit drygt 3 000 raketer in mot israeliskt territorium, vilket har besvarats med strategiska bombningar i Gaza.

På båda sidor har civila avlidit, men dödstalen bland palestinier är betydligt högre.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig