24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ny bibelutgåva i USA kritiseras för att vara nationalistisk

USA:s konstitution och Guds ord presenteras innanför samma bokpärmar

En ny bibelutgåva med namnet “God Bless the USA Bible” väcker debatt redan innan den har kommit ut. Kritiker anklagar bibelutgåvan för att vara nationalistisk och att försöka jämställa USA:s konstitution med Guds ord, när båda publiceras innanför samma pärmar.

Lagom till 20-årsminnet av 11 septemberattackerna i USA ska den nya Bibeln börja säljas. “The God Bless USA Bible” lanseras av ett Nashville-förlag med USA-flaggor på omslaget och använder den gamla King James-bibelöversättningen för att skapa känsla av trovärdighet och anklang till historien. Artisten Lee Greenwoods hitlåt och patriotiska hymn “God Bless the USA” från 1984 finns med som text och ligger som video på webbsidan där bibeln marknadsförs.

I bibelutgåvan ingår också USA:s konstitution, USA:s självständighetsförklaring och den amerikanska trohetseden ihop med Gamla och Nya testamentet i Bibeln.

Bokförlag hoppade av

Ett kristet bokförlag som skulle samverka kring utgivningen har redan hoppat av, och vill inte förknippas med projektet. Kritiker anklagar bibelutgåvan för att vara nationalistisk.

– Att lägga ihop Bibeln och konstitutionen i samma bok kan presentera texterna som om de båda är inspirerade av Gud, säger Anthea Butler, professor vid Universitet i Pennsylvania, till Washington Post. Hon har gett ut en bok med titeln “White Evangelical Racism”.

– Den nya Bibeln är en tydlig symbol för kristen nationalism, säger Paul Milla, professor vid universitetet i Georgetown, som arbetar med en bok om nationalism, kristendom och amerikansk identitet till samma tidning.

“En patriotisk bok – inte nationalism”

Förläggaren Hugh Kirkpatrick hos bibelutgivaren Elite Source Pro säger till nyhetssajten Religion News att den nya bibelutgåvan är för människor som honom själv som både bryr sig om sitt land och andlighet. Han är kristen, men står utanför samfunden, och säger sig vara orolig för att den nuvarande politiska splittringen har gjort det svårt för människor att kunna uppskatta arvet från sitt land.

Flaggan på bibelomslaget representerar inte tidigare presidenten Donald Trump, utan USA, säger Kirkpatrick till Religion News, och betonar att för honom är “God Bless the USA Bible” en patriotisk bok, inte ett tecken på kristen nationalism.

Flera specialbibelutgåvor finns sedan tidigare i USA – liksom i flera andra länder. Bland annat “The American Patriot’s Bible” från 2009 och “The Green Bible” från 2010.

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar

Nationalism


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar