16 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Palestinier tackar nej till vaccinleverans från Israel

Palestinska myndigheten tackar nej till 1,2 miljoner doser covidvaccin från Israel. Skälet? Datumet håller på att gå ut.

Enligt en överenskommelse skulle Israel skicka 1,2 miljoner vaccindoser till den palestinska myndigheten (PA) för omgående användning. I gengäld skulle Israel få motsvarande antal doser i höst när palestinierna ska få en leverans de beställt från Pfizer. Men när det blev känt att bäst före-datumet för vaccinet från Israel höll på att gå ut bröt en kraftig kritikstorm ut i sociala medier där PA anklagades för att godta ett andrahandsvaccin.

Samma kväll som de första 100 000 doserna överförts till Västbanken underkändes de av den palestinska hälsomyndigheten.

– De motsvarande inte vår standard, så vi beslutade att returnera dem, säger den palestinske hälsoministern Mai Alkaila enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Tystnad från Israel

Någon israelisk kommentar till händelsen har inte kommit eftersom det mesta är sabbatsstängt.

Hur överenskommelsen mellan Israel och PA verkligen såg ut är oklart. Enligt Israels premiärminister Naftali Bennett hade Israel undertecknat ett avtal med den palestinska myndigheten, medan palestinierna uppgav att överenskommelsen var sluten med Pfizer och att den var läkemedelsbolagets sätt att påskynda leveransen av fyra miljoner doser som PA betalat för i ett avtal med bolaget.

Allt detta sades dock innan beskedet att avtalet blev skrotat.

Få palestinier vaccinerade

Israel har hyllats internationellt för att ha genomfört en av världens mest lyckade vaccinationskampanjer. Samtidigt har landet kritiserats för att inte dela med sig tillräckligt till palestinierna på Västbanken och i Gaza. Där har 436 275 palestinier vaccinerats. 260 000 av dem har fått två doser, uppger palestinska hälsovårdsministeriet. Siffrorna omfattar 100 000 palestinier som arbetar i Israel och som vaccinerats där. Under tio procent av invånarna på Västbanken och Gazaremsan har fått vaccin.

I måndags behandlade Israels högsta domstol frågan om huruvida Israel ska hjälpa palestinier på Västbanken och i Gaza att vaccinera sig. Israeliska statens företrädare drev linjen att detta inte är Israels ansvar, medan en rad människorättsorganisationer hävdade motsatsen. Enligt Haaretz fick israeliska staten inte gehör för sin önskan utan ålades att uppdatera domstolen om utvecklingen inom fyra månader.

---

Fakta: Människorättsorganisationer som kräver att Israel hjälper palestinierna med covidvaccin

  • Läkare för mänskliga rättigheter
  • Gisha
  • HaMoked
  • Adalah
  • Rabbiner för mänskliga rättigheter
  • Al Mezan

---

Urban Thoms

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar