Nyheter

Efter kritiken – Sverige stoppar utvisningarna

Runt 7 000 personer i Sverige berörs av beslutet

Från och med i dag stoppar Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan.
– Beslutet gäller med omedelbar verkan, säger rättschefen Carl Bexelius.

Efter att den afghanska regeringen meddelat att utvisade medborgare från EU-länder under tre månader inte kommer att tas emot, beslutade Finland att lägga alla utvisningar på is.

Under torsdagen rapporterade Dagen att Sverige fortsätter genomföra utvisningar till Afghanistan, vilket väckte upprördhet hos pingstpastorn Christian Mölk, som i flera år engagerat sig för afghanska konvertiter i Sverige.

– Något är fel med systemet när det kan gå till på det här sättet, sade Christian Mölk till Dagen.

Stoppar med omedelbar verkan

Nu kommer beskedet att även Sverige stoppar utvisningarna till Afghanistan. Migrationsverket har under torsdagen fattat beslut om verkställighetsstopp till landet med hänsyn till det försämrade säkerhetsläget.

– Talibanrörelsen har i snabb takt utökat och fortsätter utöka sin territoriella kontroll i landet. Därför har vi i dag fattat beslut om verkställighetsstopp till Afghanistan, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Ska verkställas senare

Beslutet om verkställighetsstopp gäller med omedelbar verkan och tills vidare. Det innebär att runt 7 000 personer som har ett ut- eller avvisningsbeslut till Afghanistan just nu inte kommer att skickas till landet.

Migrationsverket uppger att utgångspunkten är att utvisningar och avvisningar ska verkställas “när situationen i landet stabiliserats”.

Fler artiklar för dig