22 oktober 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Gudstjänst bland många ceremonier tio år efter Utöya

Minnesdgudsdtjänst Utöya, Oslo domkyrka, 22 juli 2021.
För tio år sedan detonerade terroristen Anders Behring Breivik en sprängladdning i regeringskvarteret i Oslo. Därefter åkte han ut till Utøya och utförde sitt massmord på AUF:s sommarläger. I dag samlas Norge för att minnas den dagen.

Norge — Dagen inleds med en minnesstund i det soldränkta regeringskvarteret i centrala Oslo. Här detonerade terroristen för tio år sedan en sprängladdning som dödade åtta människor. Platsen är än i dag till stora delar en byggarbetsplats.

– Vi glömmer er aldrig, säger Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för den nationella stödgruppen efter 22 juli och mamma till ett av Anders Behring Breiviks offer, om de döda i dådet.

Under torsdagsförmiddagen sändes en minnesgudstjänst från Oslo domkyrka, som man kan se på SVT.

Jobbade för demokratin

I publiken finns bland andra medlemmar ur den norska kungafamiljen, statsminister Erna Solberg och Jens Stoltenberg, Norges statsminister vid tiden för terrordåden och numera generalsekreterare för Nato.

Norges statsminister Erna Solberg talar om att terrorn den 22 juli var ett angrepp på demokratin, en politiskt motiverad handling riktad mot Arbeiderpartiet och AUF.

– Men det var ett helt land som slogs till marken. Vi reste oss igen, men Norge förändrades av en erfarenhet som fortfarande gör ont, säger hon.

– I dag minns vi de 77 som aldrig kom hem. De ska varje dag påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för tilliten, öppenheten och mångfalden vi har i Norge. Den kampen tar aldrig slut.

Minnesstunden i regeringskvarteret avslutades med att namnen på offren för terrordåden lästes upp. Det var en plågsam lyssning, som aldrig tycktes ta slut.

Senare under eftermiddagen samlas även överlevare tillsammans med Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och AUF-ledaren Astrid Hoem. På ön där Anders Behring Breivik för tio år sedan mördade 69 personer – de flesta av dem barn och unga – kommer det att hållas en tyst minut och flera personer kommer att tala.

Klockan 19 kommer klockorna i Oslo rådhus att slå 77 gånger, en gång för varje offer den 22 juli. Samtidigt kommer samtliga bussar, spårvagnar och tunnelbanor i Oslo att stanna.

Senare på kvällen sänder NRK ett nationellt minnesarrangemang från konsertarenan Oslo Spektrum. I samma arena hölls en stor minnesstund för offren en dryg månad efter dådet 2011, då bland annat kung Harald gav ett uppmärksammat tal. Även denna kväll finns kung Harald bland talarna.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter