24 september 2021

En tidning på kristen grundEkonomi

Nya dokument: Vatikanen äger tusentals hus

Ingen bostadsbrist för påven Franciskus. Vatikanen äger över 5 000 fastigheter. Arkivbild.
Vatikanstaten har för första gången offentliggjort stora delar av sin egendom, som visar sig uppgå till fler än 5 000 fastigheter i många exklusiva områden.

London — I två dokument om sammanlagt 50 sidor redogör Vatikanen för flera nya uppgifter om dess omfattande tillgångar, som inkluderar drygt 4 000 byggnader i Italien och över 1 100 utomlands, utan att räkna med Vatikanstatens ambassader världen över.

Flera fastigheter ligger i exklusiva områden i London, Genéve, Lausanne och Paris.

Fastigheterna består till 40 procent av institut som skolor, kloster och sjukhus. Cirka 86 procent av alla fastigheter hyrs ut förmånligt, främst till anställda vid kyrkoväsendet.

Räddas av allmänheten

De senaste åren har man däremot registrerat budgetunderskott motsvarande hundratals miljoner kronor och fyllt glappet med pengar från "Peterspenningen", en fond som består av allmänhetens donationer.

Offentliggörandet av Vatikanens budget sammanfaller med en uppmärksammad rättegång om grov ekonomisk brottslighet mot tio personer, däribland en italiensk kardinal, som inleds i nästa vecka.

Åtalen gäller bland annat förskingring, pengatvätt, bedrägeri och utpressning kopplat till Vatikanens köp av en lyxfastighet i London 2014.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar