Utrikes

Israeler över 60 erbjuds tredje vaccindos

Joseph Zalman Kleinman, överlevare från Förintelsen, är en av de israeler som vaccinerades mot covid-19 i januari. Nu erbjuder Israel en tredje dos till personer över 60 år som fick den andra dosen för minst fem månader sedan. Arkivbild
Israel blir först i världen med att erbjuda en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Redan från söndag kan vaccinet börja ges till personer över 60 år. Premiärminister Naftali Bennett hoppas att åtgärden ska bromsa smittspridningen i landet.

USA — Först ut att få påfyllnadsdosen blir president Isaac Herzog som får sin spruta på fredagen, säger Bennett på en pressträff.

– Ring era föräldrar och far- och morföräldrar nu och se till att de får den tredje dosen, säger Bennett, enligt Haaretz.

Premiärministern försäkrar att det finns tillräckliga skäl för en tredje dos av Pfizervaccinet.

Beslutet togs enligt medierapporterna i hälsodepartementet på torsdagen, trots att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen fastslagit att det inte finns behov av en tredje dos för tillfället. Anledningen är att spridningen av deltavarianten av coronaviruset ökat snabbt i landet, trots hög vaccinationsgrad.

Sämre skydd med tiden

Smittspridningen sker främst bland yngre och ovaccinerade men fler och fler äldre som vaccinerades för fem-sex månader sedan testas positivt. Preliminära rapporter från hälsodepartementet visar att Pfizervaccinets skydd mot deltavarianten bara är 16 procent för dem som vaccinerats för ett halvår sedan. Dessutom beräknas skyddet mot allvarlig sjukdom ha minskat från 97 till 81 procent för samma grupp, rapporterar Jerusalem Post.

“Åttioen procent är fortfarande effektivt, men skillnaden är dramatisk”, skriver professor Eran Segal vid Weizmanninstitutet på Twitter. “Eftersom risken för en 60-plussare att bli svårt sjuk tidigare var tre procent innebär det att risken nu är 19 procent, vilket är sex gånger högre”, fortsätter han.

Professor Galia Rahav, chef för infektionskliniken på Shebasjukhuset nära Tel Aviv, säger till tidningen Haaretz att över 4 000 israeler med nedsatt immunförsvar redan har fått en tredje dos vaccin utan några allvarlig biverkningar.

Påfyllnadsdosen kommer nu att erbjudas alla personer över 60 som fick den andra dosen för minst fem månader sedan.

---

Fakta: Israels vaccinationsprogram

Israel var tidigt, redan i december förra året, i gång med vaccineringen med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccinationsprogrammet är öppet för alla över tolv år.

Israels vaccinationsprogram har i praktiken fungerat som en gigantisk klinisk studie av Pfizer-Biontechs vaccin. Genom att dela med sig av vissa hälsodata från miljontals vaccinerade med företaget har Israel lyckats säkra mycket stora mängder vaccin från bolaget.

Hittills har runt 57 procent av befolkningen vaccinerats med två doser.

Cirka 160 personer vårdas just nu på sjukhus i Israel med allvarliga symptom och antalet nya fall har ökat till över 2 000 per dag jämfört med en handfull fall för några månader sedan.

Källa: TT-Reuters


---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig