Nyheter

Hillsonggrundare åtalas för att ha mörkat sexövergrepp

Hillsongs grundare Brian Houston åtalas för att ha dolt sexuella övergrepp utförda av hans pappa för flera decennier sedan.
Den australienska polisen hävdar att Houston kände till att en ung man på 1970-talet blev utsatt för brott av pappan, medan pastorn själv bedyrar sin oskuld.

Brian Houston har i flera intervjuer berättat om hur pappan, pingstpastorn Frank Houston, förgrep sig sexuellt på unga pojkar.

– Det var när jag var tonåring, innan Hillsong startade, har han berättat för The Guardian.

Erkände övergrepp

Frank Houston erkände själv övergrepp på en pojke på Nya Zeeland år 2000, och blev då avstängd från som pastor i pingströrelsen. Detta beslut togs av Brian Houston som då var ledare för den australiensiska pingströrelsen. Att konfrontera pappan var det svåraste han varit med om i sitt liv, har han berättat.

– Anklagelserna stämmer i huvudsak, och det är så smärtsamt, sa Brian Houston, enligt ABC News.

Brian Houston, senior pastor i Hillsong, som har kyrkor runt om i flera städer runt om i världen, på besök i Stockholm.

Tog avstånd

Brian Houston själv har aldrig varit anklagad för sexuella övergrepp och har tagit starkt avstånd från vad hans pappa gjort. Han har hela tiden sagt att han varit ovetande om pappans handlande.

Samtidigt har en statlig kommission i Australien kommit fram till att Frank Houston, som avled 2004, utnyttjade barn i större utsträckning än vad som tidigare varit känt. Nio personer har framträtt med anklagelser.

Rättsligt efterspel

Och nu får det alltså sitt rättsliga efterspel när Brian Houston ställs inför rätta, anklagad för att medvetet ha dolt information om misstänkta sexuella brott mot barn.

Brian Houston, som just nu befinner sig på resa, är bestört över åtalet.

– Dessa anklagelser kommer som en chock för mig med tanke på hur transparent jag alltid varit kring denna fråga. Jag bedyrar att jag är oskyldig, jag kommer att försvara mig och välkomnar möjligheten att få reda ut hur det faktiskt gått till, säger han i ett uttalande som publiceras av The Guardian.

Besvikelse

Även Hillsong har kommenterat åtalet med besvikelse.

“Vi ber att han ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad, och att han ska få en rättvis process”, skriver rörelsen i ett uttalande.

De tillägger att Brian Houston fick kännedom om pappans kriminella handlingar trettio år efter att de begåtts.

“Han ser fram emot att få rentvå sitt namn. Vi tackar alla som är del av vår kyrka för deras stöd och böner i denna tid”, skriver Hillsong.

---

Fakta: Hillsong

  • Är en global, kristen församlingsrörelse som grundades i Australien 1983.
  • Finns i dag i över 20 länder, med omkring 150 000 deltagare enligt egna uppgifter.
  • I Sverige grundades Hillsong 2006.
  • Har sju campus/församlingsenheter på olika håll i Sverige – sex geografiska och ett online-campus.
  • Är del av pingströrelsen i Sverige, men också den globala Hillsong-rörelsen med huvudkontor i Australien.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig