04 december 2021

En tidning på kristen grundFrikyrkopodden

Hbtq-frågan ledde till splittring inom Jesusmanifestationen

Olikheter i synen på homosexuella relationer delade ledningen, och ledde till öppen debatt - och avgång.

1 av 19
2008 går den första Jesusmanifestationen av stapeln. Målet är att hela kristenheten ska kunna samlas kring det som förenar dem, tron på Jesus. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort och snart hamnar inställningen i hbtq-frågan i fokus.

Det är pingstpastorn Stanley Sjöberg som våren 2007 får idén. Tusentals kristna från olika kyrkofamiljer ska samlas i centrala Stockholm i en manifestation för Jesus, inte i protest mot något. Ett år senare är idén verklighet. Första året samlas 12 000 kristna och i tidningen Dagen beskrivs dagen som en stor framgång. Den dåvarande Livets ord-ledaren Ulf Ekman har gjort ett bejublat framträdande, drottning Silvia har skickat lyckönskningar och bön och lovsång har hörts runt om i Stockholm.

Jesusmanifestationen 2008 i Kungsträdgården. Ulf Ekman.

Arrangörerna är nöjda, men ett par saker skaver. Elisabeth Sandlund adresserar det i en ledare i Dagen med rubriken “Smolk i glädjebägaren”. Smolken består dels i att sekulära medier visat oväntat lite intresse för manifestationen och dels i att Svenska kyrkan inte valt att ställa sig bakom initiativet.

– Jag jämförde med Pridefestivalen, där Svenska kyrkan deltar trots att de sannolikt inte stöder alla uttryck för sexualitet som kommer fram där. Då borde det inte vara svårt att ställa upp bakom Jesusmanifestationen även om man inte delar alla uttryck som finns där.

Rollerna kastas om

Elisabeths önskan slår delvis in när Stockholms domprost Åke Bonnier blir en del av ledningsgruppen. Även om han inte representerar kyrkan centralt väger hans namn och position tungt. Men bara några månader senare kastas rollerna om. Frågan är inte längre om Svenska kyrkan kan omfamna Jesusmanifestationens uttryck och synsätt, utan om Jesusmanifestationen kan omfamna Svenska kyrkans och Åke Bonniers synsätt. Manifestationens grundare Stanley Sjöberg är tydligt tveksam och skriver en debattartikel i Dagen.

Lyssna på podden och hör Stanley Sjöbergs starka kritik av Åke Bonniers ställningstagande i hbtq-frågan och bloggposten där Bonnier berättar att han lämnar ledningsgruppen. Hör också Elisabeth Sandlund, Dagens dåvarande chefredaktör, resonera kring varför frågan blev så splittrande och vad vi kan lära oss av Jesusmanifestationen i dag.

Lyssna på hela podden här:

---

Fakta: Jesusmanifestationen

  • Samlade kristna i Stockholm en dag per år som deltog i torgmöten och en gemensam gudstjänst i Kungsträdgården.
  • Genomfördes åren 2008 till 2014.
  • Leddes första året av Stanley Sjöberg, därefter av Lennart Möller. En annan som var drivande i arbetet var nyligen avlidne Tjebbo van den Eijkhof.

---

Albin Larsson

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Dagens poddar