Inrikes

KD: Flytta Sveriges ambassad till Jerusalem

Sverige ska “snarast erkänna Jerusalem som Israels huvudstad”

Kristdemokraterna vill att Sveriges ambassad i Israel flyttas till Jerusalem. Partistyrelsen ställer sig bakom förslaget.

Jerusalem — Sverige ska “snarast erkänna Jerusalem som Israels huvudstad” och därefter ska processen påbörjas för att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Det skriver Kristdemokraternas partistyrelse i ett svar på motioner inför partiets riksting i mitten på november.

Enligt partistyrelsen har läget förändrats sedan USA i maj 2018 flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. I samband med flytten bröt protester ut längs gränsen till Gaza, över 50 personer dödades och 1 200 skadades.

Fler länder följde

"Den amerikanska flytten väckte stor internationell uppmärksamhet och Sveriges regering kallade beslutet för en katastrof. Men det går nu att konstatera att den största konsekvensen beslutet fick var att fler länder valde att följa USA:s exempel", skriver partistyrelsen i sitt yttrande.

Sverige bör driva på för en gemensam linje inom EU, men enligt partistyrelsen kan en flytt av den svenska ambassaden ske "innan en gemensam EU-linje är på plats."

Besöker Knesset

KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson befinner sig just nu i Israel, dit han är inbjuden i egenskap av ordförande i svenska riksdagens parlamentarikergrupp. Han är där för att diskutera ett fördjupat samarbete mellan svenska och israeliska parlamentariker. I dag besöker han Knesset, det israeliska parlamentet, i Jerusalem.

“I samtliga möten i Knesset kommer jag poängtera vikten av att snarast ta nästa steg i relationsbygget. Från svensk sida bör vi inleda processen för att flytta Sveriges ambassad till Jerusalem”, säger Adaktusson i en kommentar.


Fler artiklar för dig