Nyheter

Elisabeth Sandlunds ledare om vaccin väckte ramaskri

“Min avsikt har inte varit att förolämpa någon, men det finns ett element av okunnighet bland antivaxxare”

Vaccinera er. Det uppmanade Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund och pekade ut dem som förespråkade en annan väg som falska profeter. Reaktionerna har varit kraftfulla och det har även kommit krav på hennes avsked.

“Det är bara att konstatera att alla får lida av det en minoritet av Sveriges befolkning ställt till med”, skriver Elisabeth Sandlund i en uppmärksammad text i Dagen. Där uppmanar hon alla som kan att vaccinera sig för att hejda coronapandemin, samt tar i rejält mot dem som vägrar, som hon menar antingen är slöa, okunniga, rädda eller har “missletts av de falska profeter som vräker ur sig mer eller mindre fantasifulla konspirationsteorier”.

Reaktionerna har efter det vällt in, både direkt till Elisabeth Sandlund, men även officiellt då en debatt blossat upp på Facebook där många biter ifrån med lika kraftfulla ord.

Ville lyfta två saker

– Jag försökte göra två saker samtidigt, säger Elisabeth Sandlund till Dagens nyhetsredaktion angående texten.

– Dels tyckte jag att det var osmakligt med vaccinationspass i kyrkan, ingen ska behöva legitimera sig för att gå på gudstjänst, det strider mot religionsfriheten.

Elisabeth Sandlund ledarskribent på Dagen.

Hon menar att det var själva huvudtemat för texten. Men den fortsätter alltså med uppmaningen till alla att vaccinera sig följt av ganska hårda omdömen mot dem som väljer att inte göra det.

Vaccinering, det verkar vara ett kontroversiellt ämne?

– Väldigt kontroversiellt och de allra flesta håller med mig - vaccinering är den enda metod vi vet som kan dämpa pandemin, säger Elisabeth Sandlund.

– Det är vår uppfattning som tidning och även min personliga att man bör vaccinera sig, om inte för sin egen skull så för andras, för de svaga eller de få som inte kan av medicinska skäl.

Vad säger du om reaktionerna?

– Det är ovanligt många. Vissa tackar och är översvallande positiva och säger att det här borde predikas i varenda predikstol. Men många är också arga och tycker att jag dumförklarar dem, att jag inte har tagit in den kunskap som de tagit in.

Är du förvånad?

– Ja, en del är väldigt illvilliga och vissa tycker att jag borde avskedas från tidningen. Många är också välartikulerade, det är långa mejl som kommer till mig, där jag kan läsa sida upp och sida ned om hur fel jag har. Det här tolkar jag som att det verkligen är en viktig fråga för många, samt att man är bestämd om sin uppfattning. Men det är jag också, säger Elisabeth Sandlund.

Hon menar att eftersom det inte går att vaccinera sig litegrann så finns det egentligen bara två ståndpunkter man kan inta, det är svart eller vitt. Därför blir även debatten svartvit och polariserad.

Varför är det då så viktigt att ta ställning?

– För att det är en så central och viktig fråga. Vi har ingen annan metod att hejda pandemin. Och vi ser hur det ser ut i Europa just nu med smittspridningen, vi kan frukta hur det snart kommer att se ut i Sverige, med stor belastning på sjukvården ännu en gång. Alla seriösa experter säger att vaccinet är säkert, säger Elisabeth Sandlund.

Hon kan bara beklaga sig att det även i kristna kretsar florerar konspirationsteorier om vaccinet, som att tron på Jesus räcker.

– Vi har ett ansvar att bemöta sådana argument, säger hon.

– Min avsikt har inte varit att förolämpa någon, men det finns ett element av okunnighet bland antivaxxare.

Förståelse från chefredaktören

Felicia Ferreira är vd och chefredaktör på Dagen.

– Jag har förståelse för att detta ämne engagerar. Det gäller människors hälsa och i förlängningen människors liv, säger hon.

– Det finns flera bottnar i frågan om vaccinering i samhället. En är exempelvis människors frihet där Elisabeth Sandlund är tydlig med att vi måste stå upp för religionsfriheten. Samhället ska inte kunna kräva vaccinationspass eller personnummer för att en människa ska få utöva sin tro. Det kan fort slå mot människor som allra bäst behöver kyrkan.

Felicia Ferreira, chefredaktör och VD för Dagen.

Felicia Ferreira säger att bland kristna lyfts också ett eskatologiskt perspektiv in, där det finns de som tolkar vaccinfrågan som ett uttryck för den yttersta tiden.

– Det tror jag gör frågan än mer laddad. Den som är för coronavaccinet utmålas då som mindre andligt upplyst.

Hon landar i att man måste ha respekt för olika ståndpunkter, men är samtidigt tydlig med att Dagen anser att allt pekar på att vaccin är det bästa sättet att hejda pandemins framfart.

Vad svarar du dem som kräver avsked?

– Att avskeda en medarbetare för att det finns läsargrupper som ogillar ett ställningstagande kommer inte på fråga. Däremot ska vi på Dagen jobba vidare med att förstå oro, rädsla eller andra övertygelser än våra, för att också kunna spegla det i vår journalistik och våra texter, säger Felicia Ferreira.

---

Fakta: Texten som diskuteras

  • Tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund har skrivit en text med rubriken “Alla kyrkobesökare får lida när vissa vägrat vaccin”.
  • Texten har blivit mycket omdebatterad och reaktionerna har varit många.

---

Fler artiklar för dig