Nyheter

Hon vigde ett av årets sista brudpar

På årets sista dag tog ett par tillfället i akt att bli äkta makar i Älvsborgs kyrka

På nyårsaftonen kunde giftasvilliga par svänga förbi Älvsborgs kyrka för att gå in och bli vigda in och bli vigda.
– Det är ett sätt att få fram det kärnfulla i att gifta sig, säger prästen Cathrine Fernlöf.

Under några timmar på nyårsaftonen slog Älvsborgs kyrka i Västra Frölunda pastorat upp portarna för par som ville komma in och bli vigda. Det enda som krävdes var hindersprövning, ringar och legitimation – och så förstås ett par som ville gifta sig.

“Få fram det kärnfulla”

Cathrine Fernlöf, en av två präster som stod redo att förrätta upp mot 20 vigslar, berättar för Dagen att ett par tog tillfället i akt att komma in i Älvsborgs kyrka för att vigas på årets sista dag.

– Vi upplever att det ofta blir mycket fokus på allt runt omkring, festen och kläderna. Det här är ett sätt att få fram det kärnfulla i att gifta sig, då själva vigselgudstjänsten blir centrum. Sedan tror jag att många par som hade planerat sina vigslar har fått avstå i och med pandemin. Vi ville erbjuda dem ett enkelt sätt att vigas under de här formerna.

Trots det korta tidsspannet ingick vigselsamtal på plats med det par som valde att gifta sig på nyårsaftonen.

Ser ni det som ett misslyckande att det inte kom fler än ett par?

– Det kändes lite tomt när vi trodde att det inte skulle bli något alls, men för det par som kom spelade det ju stor roll att vi höll öppet idag, så jag skulle inte säga att det var ett misslyckande, säger Cathrine Fernlöf.

Hon säger också att församlingen inför kommande drop-in-vigslar kanske bör kommunicera i flera kanaler för att locka fler par.

– Vi har använt sociala medier, men det kan hända att vi kanske behöver tänka bredare. Jag tycker att det kan vara värt att prova det här en gång till, men jag har inte själv något mandat att fatta beslut om det. Ledningen får utvärdera det här, så får vi se hur det blir framöver, säger Cathrine Fernlöf.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig