Nyheter

Prövad pingstförsamling i Norge varnar nu för konkurs

Specialavtalet med långivarna upphörde vid årsskiftet

Studentorganisasjonen i Agder (STA) reagerer på at Universitetet i Agder (UiA) leier forelesningssal i Q42, pinsemenigheten Filadelfias lokaler i Kristiansand. Neste måned skal saken drøftes i studentparlamentet.
Räddningsplanen för den hårt prövade Filadelfiaförsamlingen i Kristiansand, Norge, riskerar att gå i stöpet. Nu signalerar församlingen att konkurs är ett möjligt scenario.

Dagen har i flera artiklar rapporterat om krisen i den 1 270 medlemmar stora Filadelfiaförsamlingen, Norges näst största pingstförsamling. Det har handlat om såväl ledarskapskultur som ekonomiska svårigheter. 2020 hade församlingen ett underskott på drygt åtta miljoner kronor. Det senare hänger nära samman med tunga investeringar i Q42, ett centralt beläget kongresscenter som församlingen låtit uppföra och som stod färdigt 2016.

Personalnedskärningar har varit en av flera åtgärder, men den räddningsplan som församlingen arbetat efter verkar nu hänga på en skör tråd.

“De senaste dagarna har det visat sig mer komplicerat och tidskrävande att få alla delar av lösningen på plats”, meddelar församlingen i ett uttalande som citeras av norska tidningen Vårt Land.

Hoppet har stått till de förhandlingar med långivare som pågått sedan i höstas och där två av komponenterna som ska lösa situationen handlar om nytt friskt kapital och en delvis skuldsanering. I fredags eftermiddag kom en lägesrapport från Filadelfiaförsamlingen.

“Det förhandlas nu runt nya lösningar i hopp om att komma i mål. Som tidigare informerats kan det bli fråga om att begära oss själva i konkurs eftersom förhandlingarna inte leder framåt. Vi har ändå ett fortsatt hopp om att komma i mål med ett avtal”, meddelar församlingen på sin hemsida och fortsätter:

“Vi beklagar å det starkaste den situation som har uppstått. Detta är en krävande situation för alla inblandade, och vi vet att många känner en stor osäkerhet. Vi är tacksamma för alla som har bidragit så här långt, och hoppas för alla parters skull att vi lyckas hitta en lösning.”

Vårt Land skriver också att specialavtalet som Filadelfia Kristiansands bolag haft med långivaren Eiendomskreditt löpte ut vid nyår. Så länge det gällde kunde räntor och amorteringar frysas.

---

Fakta: Ekonomin i Filadelfia Kristiansand

  • Bolaget Filadelfia Kristiansand AS ägs av församlingen och aktiebolaget äger i sin tur ett antar dotterbolag, däribland Kristiansand Kongressenter AS som driver uthyrning av konferenslokaler i bygget Q42.
  • Sedan starten 2016 har det varit känt att bolagen varit i en krävande ekonomisk situation.
  • Fram till 31 december i fjol har konserten haft ett specialavtal med sina långivare. 2021 ut slapp de att betala sina långivare Eiendomskreditt AS, Spareskillingsbanken och Q42 Næring AS.

Källa: Vårt Land.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig