Nyheter

”Min dotter dog när jag inte kunde betala vårdräkningen”

Familjen är kvar i Uganda och lever under hot

Jan Olov Sjökvist tillsammans med frun Phiona och tioåriga Louisa.

När Jan-Olov Sjökvist gifte sig med Phiona från Uganda såg han framför sig ett nytt familjeliv ihop med deras nyfödda dotter Melissa och bonusdottern Luisa. Efter att Melissa avlidit och familjen utsatts för två kidnappningar lever han i stället i en mardröm – som han inte vet hur den ska sluta.

– Jag har levt under konstant press dagligen i två år, säger han.

En kväll i mars förra året satt Jan-Olov Sjökvist i sitt hem i Västerås när han fick ett meddelande från Entebbe i södra Uganda. Det var inget ovanligt – sedan pandemin hade brutit ut ett år tidigare hade Jan-Olov haft tät kontakt med sin fru Phiona som bor i staden. De brukade prata om vardagliga saker, framför allt hur det gick för barnen: tioåriga Louisa som är Phionas dotter från ett tidigare förhållande, och den gemensamma dottern Melissa, som hade fötts åtta månader tidigare.

Den här gången handlade dock inte samtalet om vardagen i Uganda. Det var en läkare som meddelade att lilla Melissa hade fått in något som blockerade andningsvägarna. Det krävdes en akut operation, men den kostade pengar – 9 000 kronor. Om operationen skulle kunna genomföras måste summan överföras omedelbart.

Jan-Olov gjorde det han kunde vid den sena timman med de pengar han själv hade kunnat lägga undan från pensionen. Någon annan hjälp gick inte att få mitt i natten. När han till slut gick och lade sig den kvällen hade han inte fått ihop pengarna som krävdes och Phiona och Melissa fick åka hem från sjukhuset utan operation. Dagen efter vaknade han upp till det ofattbara beskedet: Melissa hade avlidit. I Sverige satt Jan-Olov med sorgen utan möjlighet att resa till sin familj på grund av pandemins reserestriktioner. Begravningen fick han följa via WhatsApp.

– Den smärtan kommer jag behöva leva med i resten av mitt liv, säger han.

Fick en dotter

Det var kulmen på en mardröm som Jan-Olov befunnit i under de senaste månaderna. Det hade han aldrig kunnat förutse för några år sedan. Efter ett yrkesliv som socionom hade han gått i pension och kunnat ägna mer tid åt insamlingsstiftelsen Backbone of Africa, som han själv startat för att stötta kvinnliga entreprenörer på den afrikanska kontinenten.

2013 åkte han till Jinja i Uganda och träffade där Phiona. En varm vänskap uppstod mellan dem. Den utvecklades till en kärleksrelation och sex år senare – på alla hjärtans dag – gifte de sig i stadshuset i Jinja. Bara några månader senare fick paret beskedet att de väntade sitt första barn. Livet var snällt mot Jan-Olov som hade fått en nystart på livet.

Hösten 2019 var Jan-Olov på besök i Uganda och tillbringade tid med sin familj. När han lämnade landet var planen att han skulle snart återvända för att välkomna sitt nyfödda barn till livet. Men när pandemin bröt ut i mars 2020 fick Jan-Olov ställa in den planerade resan och fick i stället följa förlossningen från Sverige. Den lilla flickan fick namnet Melissa.

Medan Jan-Olov följde nyheterna om reserestriktioner för att försöka hitta sätt att ta sig till Uganda råkade familjen ut för en fruktansvärd händelse – en kvinna, på uppdrag av två män, tog sig in i via en bakdörr i hemmet och kidnappade Melissa, som då var nyfödd. Männen identifierades som två tidigare hyresgäster som nu ville hämnas i en snabbt eskalerande konflikt.

– De hade bott inneboende hos Phiona, men de uppträdde störande och Phiona fick vräka dem med polisens hjälp. Nu kom de tillbaka för att ge igen, säger han.

"Jag har levt i en mardröm senaste året", säger Jan Olov Sjökvist.

Två kidnappningar

Efter några dramatiska timmar blev Melissa blev frisläppt efter att lösensumman betalats.

– När vi hade erlagt den blev vi instruerade var vi kunde återfinna henne, säger han.

Polisen inledde en spaning som gjorde att de kunde gripa förövarna och sätta dem i fängelse, men kort därefter råkade familjen ut för en ny kidnappning i ytterligare en hämndaktion. Den här gången råkade också Phiona illa ut fysiskt.

– De båda flickorna blev bortförda i bil, efter att de misshandlade Phiona som var ute på promenad med flickorna. De var vänner till de ursprungliga kidnapparna som satt fängslade. Kompisarnas krav var att deras fängslade kamrater skulle släppas fria och att en lösensumma skulle utbetalas, säger Jan-Olov.

Phiona själv minns dagen som traumatisk för både henne och hennes dotter.

– Det var en hemsk upplevelse. Männen kom och misshandlade mig. Vi är fortfarande väldigt rädda att de ska komma tillbaka, säger Phiona när Dagen når henne i Uganda.

Pensionen räcker inte

Dessa utgifter tog hårt på Jan-Olovs ekonomi. Han tvingades att ta dyra lån utöver löpande kostnader för hyra och säkerhetsskydd. Än i dag försöker han försörja familjen som har drabbats av nya hälsoproblem – Phiona är i akut behov av en ny njure – men pensionen räcker inte långt.

– Jag har levt under en konstant press under två år, dagligen. Det är gastkramande, säger han.

Jan-Olov har en tro på Gud som finns där som en hjälp mitt i paniken. Hans två systrar har också funnits med som stöd.

– Utan dem hade jag gått under för länge sen. Det stödet har varit ovärderligt, säger han.

Jan-Olovs hopp står till att kunna få familjen från Uganda till Sverige. Då krävs det dock att ansökan till Migrationsverket blir godkänd. Särskilt önskar han att tioåriga Louisa får chansen att börja om i ett nytt land efter ett traumatiskt år, säger Jan-Olov.

– Jag skulle vilja åka och hämta henne i morgon. Jag ser henne som min egen dotter och hon ser mig som sin svenska pappa, säger han.

Phiona och Louisa är kvar i Uganda.

Vill flytta till Sverige

För Phiona är väntan lika jobbig. I Uganda lever hon och Louisa under säkerhetshot och allt hon vill är att komma till Sverige.

– Livet är inte bra här, säger Phiona på den skakiga telefonledningen från Entebbe.

Under den senaste tiden har Phiona haft tillfälliga jobb som sömmerska och affärsbiträde i en hantverksaffär, men aldrig något längre varaktigt arbete. Arbetslösheten i Uganda är skyhög, med låga löner och en utbredd korruption.

– Jan-Olov har tagit hand om oss ända sedan jag träffade honom. Vi har varit igenom mycket tillsammans och förlorade vår gemensamma dotter. Men Louisa och jag vill att vi ska vara en familj, säger hon.

I dagsläget återhämtar sig Phiona från en njurtransplantation, samtidigt som hon väntar på besked om att familjen ska få flytta till Västerås.

– Jag vet inte vad som kommer att hända men jag älskar honom väldigt mycket och min önskan är att kunna bo med honom en dag.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig