Utrikes

Kardinal vill slopa celibat för präster

Kardinal Reinhard Marx, romersk-katolsk ärkebiskop av München och Freising, vill slopa kravet på celibat för präster.
Den tyske kardinalen Reinhard Marx anklagades nyligen för att ha låtit bli att agera i två fall av misstänkta övergrepp. Detta framkom i en rapport om hundratals fall av sexuella övergrepp mot barn. Nu vill kardinalen avskaffa celibatplikten för präster.
– För många präster vore det bättre om de var gifta, säger den romersk-katolske ärkebiskopen av München och Freising till Sueddeutsche Zeitung.

Uttalandet kommer efter en rapport som förra månaden blottlade en lång historia av omfattande sexuella övergrepp mot barn begångna av präster och andra kyrkanställda inom Katolska kyrkan.

Juristbyrån Westpfahl Spilker Wastl, som sammanställt rapporten, har identifierat 497 offer för sexuella övergrepp begångna av 235 personer – varav 173 präster – i Münchens och Freisings ärkestift mellan 1945 och 2019.

Även Reinhard Marx anklagas för att ha låtit bli att agera i två fall av misstänkta övergrepp. Marx sa i samband med att rapporten släpptes att han var “chockad och skamsen” över vad som framkommit.

För präster i den romersk-katolska kyrkan är celibat obligatoriskt. Den ordningen, som gällt sedan 1100-talet, vill Reinhard Marx nu ändra på.

– Som det är nu tror jag inte att det kan fortsätta, sa han under onsdagen.

– Och om någon påstår att utan obligatoriskt celibat så kommer alla gifta sig, så säger jag – än sen? Om alla gifter sig är det åtminstone ett tecken på att saker och ting inte fungerar.

Kyrkan sammanträder

De rättframma kommentarerna kom samma dag som inledningen av den tyska katolska kyrkans biskopsmöte, där modernisering väntas bli en huvudpunkt.

Förra året bad Marx påve Franciscus att få ge upp sitt ämbete i protest mot hur kyrkan hanterat sexuella övergrepp. Påven avfärdade dock vädjan, och uppmanade Marx att stanna och bidra till en förändring.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig