Nyheter

Trossamfund på Järva: Tron är vårt vapen mot våldet

Kristna och muslimska företrädare samarbetar för att bryta den negativa situationen

2021 sköts nio unga personer till döds i Järvaområdet utanför Stockholm. Nu har lokala religiösa företrädare gått samman för att “med trons hjälp bjuda motstånd”.

Representanter för fem kyrkor, däribland Tenstakyrkan (Equmeniakyrkan), Frälsningsarmén och Svenska kyrkan, samt fyra muslimska företrädare, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet om sin frustration.

“Vi har tröstat föräldrar som har förlorat sina barn. Vi har också stöttat föräldrar som befinner sig i den hart nära omöjliga situationen att uppmana sina söner att gå till polisen och erkänna sina brott, för att få frid och för att inte förstöra resten av sina liv. Vi möter varje dag kraven på rättvisa, att de skyldiga måste straffas hårt.”

De framhåller också att många som bor i Järvaområdet, där stadsdelarna Rinkeby och Tensta bland annat ingår, är troende.

“Tron är vår styrka, och vi kommer i fortsättningen att vara ännu tydligare i samtal med våra församlingsmedlemmar och i våra predikningar.”

“Det är på oss det beror”

De religiösa företrädarna uppmanar unga som har begått allvarliga brott att be offren om förlåtelse – och att anmäla sig till polisen. De betonar också vikten av förebyggande åtgärder, men också att brottslingar behöver gripas och dömas. I sammanhanget efterfrågar de också fler poliser och övervakningskameror.

Dessutom konstaterar de att “civilsamhället är den felande länk som binder samman rättssamhällets krav och myndigheternas sociala åtgärder”. Som en konsekvens skriver de att de har insett att “vi måste bli kraften som vänder utvecklingen”.

“Från och med nu säger vi därför tydligare än någonsin till våra församlingsmedlemmar: det är på oss det beror. Tron är vårt vapen mot våldet och kriminaliteten.”

Undertecknarna av debattartikeln som representerar kyrkor är:

– Petri Kinnunen, pastor, föreståndare Tenstakyrkan (Equmeniakyrkan)

– Gunilla Moshi, diakon, Svenska kyrkan, Spånga-Kista församling

– Julia Adolfsson, Frälsningsarmén Järva

– Antonius Almaleh, Heliga familjens katolska kapell, Tenstakyrkan

– Dani Yohanoun, Syrisk-ortodoxa kyrkan S:ta Maria församling i Tensta

---

Fakta: Järvaområdet

  • Området ligger nordväst om Stockholm och består av stadsdelarna Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista och Husby.
  • Husby samt Rinkeby/Tensta kategoriseras av polisen som “särskilt utsatta områden”.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig