Nyheter

Svenska kyrkoledare om mord på pastor: ”Fegt och motbjudande”

Antje Jackelén och Lasse Svensson skriver brev till systerkyrkor i Pakistan

Ärkebiskop Antje Jackelén och Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson skriver kondoleansbrev till pakistansk systerkyrka, och uttrycker sin sorg över attacken på två pastorer.

Attacken mot pastorerna kom när de var på hemväg från en gudstjänst i Peshawar i nordvästra Pakistan för drygt en vecka sedan. En av pastorerna, William Siraj, dog ögonblickligen när angriparna från en motorcykel besköt bilen medan den andra, Patrick Naeem, skadades. En tredje kristen ledare som fanns i bilen var oskadd.

“Chockerade”

“Vi är chockerade över nyheten om den motbjudande och fega attacken”, skriver nu ärkebiskop Antje Jackelén och Equmenia-ledaren Lasse Svensson i ett brev till biskop Azad som är protestantisk kyrkoledare i Pakistan.

De svenska kyrkoledarna uttrycker sina “djupaste kondoleanser” till pastorernas familjer och närstående, liksom till kristna till Peshawar och hela Pakistan. “Vi hoppas också att Patrick Naeem ska tillfriskna snabbt”, skriver de.

Antje Jackelén och Lasse Svensson uttrycker också en förhoppning om trygghet och rättvisa för hela den kristna gemenskapen i landet, och citerar orden ur psalm 23 om att vandra i dödsskuggans dal men ändå vara trygg, eftersom Gud finns vid ens sida.

Tidigare massaker

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna, skriver World Watch Monitor som bevakar förföljelsen av kristna i världen. De båda pastorerna attackerades utanför den kyrka där en massaker på kristna tidigare skett – en fruktansvärd attack där 127 kristna dödades och 250 skadades år 2013. Den gången handlade det om två självmordsbombare som tog sig in i kyrkan. Talibanerna tog senare på sig det dådet.

En av dem som dödades 2013 var William Sirajs svärson. Nu föll han själv offer för det dödliga våldet mot kristna.

Biskop Azad Marshall säger att han vill se åtgärder för att säkra tryggheten för de kristna i landet. I ett inlägg på sociala medier kräver han att regeringen ger “rättvisa och skydd åt de kristna”. Pakistan är ett av de länder i världen där förföljelsen av kristna är som värst: landet finns på plats åtta på listan över världens farligaste för kristna.

Ökat hot efter talibanernas övertagande

Peshawar, där attacken skedde, ligger nära Afghanistan. En anonym källa säger till tidningen Christianity Today att efter att USA lämnade Afghanistan och talibanerna tog över har tusentals flyktingar kommit över gränsen till Pakistan, och då ofta till Peshawar och närbelägna Quetta. Detta har bidragit till ökade hot mot kristna, menar källan.

“Olyckligt nog har vi sett en ökning av attackerna mot familjer i kristna områden, som blir beskjutna eller utsatta för tvångskonverteringar och bombattacker. I dag (söndag, då attacken skedde, red:s anm) såg vi ett exempel på denna typ av våld”.

---

Fakta: Knappt två procent är kristna

  • Majoriteten i landet är muslimer, medan kristendomen är den tredje största religionen efter hinduism.
  • Landet har den sjätte största befolkningen i världen på cirka 193 miljoner.
  • I Pakistan finns stränga hädelselagar, och man kan straffas med döden för att häda.

---

Fler artiklar för dig